Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Dezvoltării vine cu replica, după acuzațiile GRAVE ale celor de la PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
paul stanescu

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a precizat, sâmbătă, că acuzaţiile conform cărora anumite localităţi nu ar fi primit suficiente fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii sunt total nefondate.

Citește și: Clotilde Armand publică LISTA beizadelelor: copiii liderilor PSD, angajați pe bani grei la stat

Deputatul PNL Ionel Palăr a acuzat Guvernul că a împărţit banii localităţilor afectate de inundaţii în funcţie de apartenenţa politică a primarilor. 

"Acuzaţiile conform cărora anumite localităţi nu ar fi primit suficiente fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate sunt total nefondate, întrucât, în şedinţa de Guvern din data de 24 iulie 2018, au fost alocate 212,15 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale din 28 de judeţe. Aceste fonduri constituie o primă etapă, iar, în perioada imediat următoare, se vor lua toate măsurile necesare pentru alocarea fondurilor solicitate", se arată într-un comunicat al MDRAP. 

Potrivit sursei citate, în prima fază, prioritare au fost solicitările autorităţilor locale pentru urgenţele majore, în vederea refacerii drumurilor comunale, a podurilor, podeţelor şi punţilor pietonale, a imobilelor (instituţii publice), a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi a staţiilor de epurare, precum şi a apărărilor de mal şi pentru decolmatarea de pârâuri. De asemenea, se precizează că străzile şi drumurile săteşti, forestiere, de exploatare agricolă vor fi incluse la finanţare în următoarele proiecte de hotărâre de Guvern. 

În ceea ce judeţul Bacău, MDRAP arată că autorităţile locale au solicitat suma de 24,24 de milioane de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2018, iar, în prima etapă, s-au alocat integral fondurile solicitate de Consiliul Judeţean Bacău şi 9,76 de milioane de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale. Finanţarea pentru celelalte obiective afectate de inundaţii va fi asigurată cu celeritate în perioada imediat următoare, susţine ministerul. 

"Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, este preocupat în permanenţă de evoluţia situaţiei din zonele afectate de calamităţi şi va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca cetăţenii să beneficieze de condiţii normale de trai", se mai arată în comunicatul MDRAP. 

Deputatul PNL Ionel Palăr a afirmat, sâmbătă, că sumele pentru localităţile afectate de inundaţii au fost distribuite în funcţie de apartenenţa politică a primarilor. 

"Modul în care Guvernul Dăncilă a alocat bani localităţilor afectate de fenomenele meteorologice extreme din lunile iunie şi iulie reprezintă o bătaie de joc, cât timp sumele au fost distribuite în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, nu de nevoile reale ale comunităţilor. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Bacău reprezintă o sfidare la adresa oamenilor: banii s-au dus spre primăriile PSD, iar la primăriile liberale nu s-a ţinut cont de evaluările realizate de comisia numită de Prefectura Bacău. O demonstraţie că, dacă primarul nu are carnet roşu, nevoile oamenilor nu există! În mai multe localităţi din judeţul Bacău, unde apele au făcut ravagii, alocările bugetare sunt o ruşine! Doar câteva exemple: la Slănic Moldova, pentru daune de 2,4 milioane de lei, s-au alocat 300.000 de lei. Într-o altă comună, la Pârjol, pagubele de 3,4 milioane ar trebui rezolvate cu 460.000 de lei. Există comune unde nu s-a dat niciun leu. Din 11 primării liberale din judeţul Bacău, afectate de inundaţii, doar trei au primit cât au cerut", a susţinut Palăr, într-un comunicat transmis AGERPRES. 

El a solicitat Guvernului Dăncilă să explice care au fost criteriile în baza cărora primăriilor PSD din judeţul Bacău li s-au alocat milioane de lei, iar comunităţile conduse de primari liberali au fost "ridiculizate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.