Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Educaţiei neagă că limba latină a fost înlocuită cu teatrul în şcoli - 'Elemente de limbă latină' se studiază în clasa a VII-a

captura TV
Ministerul Educatiei

Ministerul Educaţiei susţine, într-o precizare transmisă redacţiei STIRIPESURSE.RO, că studiul limbii latine în şcoli nu a fost înlocuit de disciplina teatru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Potrivit Ministerului, limba latină se studiază în continuare, chiar dacă nu în clasa a VIII-a, cum se întâmpla până acum. De asemenea, introducerea teatrului în şcoli nu are legătură cumodificările legate de studiul limbii latine, mai susţine Ministerul.

"Conform vechiului plan-cadru pentru învățământul gimnazial, aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.638/11.04.2001, Limba latină a fost studiată în clasa a VIII-a.

Prin ordinul de ministru nr. 3.590/05.04.2016 a fost aprobat noul plan-cadru pentru învățământul gimnazial, astfel că, începând din anul școlar 2019-2020, elevii din clasa a VII-a studiază „Elemente de limbă latină și de cultură romanică” (aria curriculară Limbă și comunicare). Tot în anul școlar 2019-2020 s-a studiat și la clasa a VIII-a, în conformitate cu vechiul plan-cadru, intrat în lichidare, însă începând cu 2020-2021 se studiază doar la clasa a VII-a.

De asemenea, potrivit ordinului de ministru nr. 3.410/16.03.2009, Limba latină se studiază la nivelul învățământului liceal - ciclul inferior (clasele a IX-a și a X-a), la profilul umanist și la filiera vocațională - profilurile teologic ortodox și muzică bisericească. Totodată, ordinul de ministru anterior menționat prevede studiul Limbii latine, la nivel liceal - ciclul superior (clasele a XI-a și a XII-a), profilul umanist, specializarea filologie și la filiera vocațională, profilurile teologic ortodox, muzică bisericească, romano-catolică - limbă maghiară, iar la specializările romano-catolică - limba română și greco-catolică, doar în clasa a XI-a", precizează Ministerul Educaţiei.

Referitor la informaţiile conform cărora Ministerul Educației și Cercetării a eliminat studiul Limbii Latine pentru a introduce ore de teatru în școli, MEC transmite că acest lucru este fals.

"Au fost semnate ordinele de ministru prin care au fost aprobate trei discipline opționale de teatru („Eu și scena” - clasele a III-a și a IV-a, „Teatrul și noi” - clasele a VI-a și a VII-a și „Laboratorul de teatru” - clasele a X-a și a XI-a) și programele aferente, însă prin această decizie nu se elimină studiul Limbii latine.

Opționalele de teatru fac parte din curriculumul la decizia școlii (CDS), elevii având posibilitatea de a le studia începând cu anul școlar 2020-2021, în timp ce Limba latină face parte din trunchiul comun (TC), având statut obligatoriu", mai precizează Ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.