Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului anunță că au fost recepţionate platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd de 12.500 mc/an, în luna septembrie

timpul.md
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor MMAP

Cinci comune din cinci judeţe au recepţionat, în luna septembrie, platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd cu capacităţi totale de stocare de peste 12.500 metri cubi/an, în cadrul programului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), se menţionează într-un comunicat remis miercuri de ministerul de resort, potrivit agerpres.ro.

Prin urmare, peste 20.000 de locuitori din cele 5 localităţi rurale dispun în prezent de noile facilităţi, care respectă recomandările noului Cod de Bune Practici Agricole, se precizează în comunicat.

În contextul existenţei unui număr mare de ferme mici şi de gospodării de subzistenţă în care sunt crescute animale, platformele comunale pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd sunt soluţia optimă pentru asigurarea unei administrări corecte a gunoiului de grajd.

Potrivit Ministerului Mediului, instalaţiile sunt construite în conformitate cu standardele în vigoare, garantând faptul că nitraţii din gunoiul de grajd nu poluează apele subterane. În plus, exploatarea lor se face cu mijloace mecanizate, ceea ce conduce la obţinerea unui îngrăşământ organic de calitate, conform comunicatului.

Împreună cu gunoiul de grajd se pot colecta şi resturi menajere sau vegetale, care pot fi supuse aceluiaşi regim de fermentare.

În acest fel, utilizarea platformelor comunale pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd rezolvă şi problema resturilor menajere din gospodării, iar colectarea deşeurilor reciclabile este uşurată substanţial, se menţionează în comunicat.

Nu în ultimul rând, platformele sunt amplasate în afara zonelor locuite, reducând substanţial disconfortul produs de stocarea bălegarului în gospodării.

De asemenea, primăriile pot asigura mai uşor şi mai eficient înfiinţarea unor perdele de vegetaţie în jurul platformelor.

Asigurarea condiţiilor corespunzătoare de igienă în localitate şi evitarea poluării apelor, subterane sau de suprafaţă, în urma unei eventuale gestionări necorespunzătoare a gunoiului de grajd de către localnici, sunt printre responsabilităţile administraţiilor locale, atrage atenţia Ministerul Mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.