Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului, reacţie după ce o asociaţie care a salvat doi pui de urs a primit 10.000 de lei amendă: A salvat cei doi pui de urs, dar a făcut-o ilegal

Ursuleț

Ministerul Mediului a reacţionat, sâmbătă, la anunţul Asociaţiei „Prietenii Berzelor” privind amenda de 10.000 de lei pe care asociaţia a primit-o de la Garda de Mediu după ce a tratat şi relocat doi pui de urs, oficialii ministerului susţinând că reprezentanţii acesteia au acţionat „total contrar prevederilor legale” şi subliniind că „bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii”. „Deşi asociaţia Prietenii Berzelor deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor”, transmite Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului cataloghează situaţia asociaţiei care a fost amendată după ce a salvat doi pui de urs malnutriţi drept „o poveste despre cum bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii”.

Citește și: O femeie a primit o amendă de 10.000 de lei, după ce a salvat doi pui de ursi

Într-o postare făcută sâmbătă după amiază pe pagina de Facebook a instituţiei, oficialii ministerului explică faptul că reprezentanţi asociaţiei care în 30 martie a primit de la o persoană fizică doi pui de urs găsiţi în apropierea localităţii Biertan aveau obligaţia să declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi să semneze declaraţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate, lucru pe care nu l-au făcut.

„Deşi au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deşi activează încă din anul 2007 în domeniul protecţiei animalelor, reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) şi să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărneşti, judeţul Braşov, pe o distanţă de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi AMP Libearty - Bear Sanctuary. Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au fost şi cei care, în jurul orei 17:00, au anunţat autorităţile despre speţa în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs. Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceştia, după ce puii de urs fuseseră deja predaţi la Libearty”, scriu oficialii Ministerului Mediului.

Ei cataloghează drept greşită decizia asociaţiei de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty.

„Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii. Specialiştii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite. . Concluzii: Deşi asociaţia Prietenii Berzelor deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor. Relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă şi numai cu acordul şi supravegherea instituţiilor statului”, precizează mesajul ministerului.

În acest context, oficialii guvernamentali recomandă iubitorilor de animale care se vor regăsi în astfel de situaţii să anunţe autorităţile şi dau exemplul unui localnic din Bârghiş, judeţul Sibiu, care sâmbătă a sunat la 112 după ce mai mulţi turişti i-au dat un pui de urs pe care l-au găsit.

„În această dimineaţă, Garda de Mediu Sibiu a fost înştiinţată, prin dispeceratul 112, că un alt pui de urs a fost găsit de mai mulţi turişti şi a fost predat unui localnic din loc. Bârghiş. Imediat, la faţa locului s-au deplasat reprezentanţi GNM, APM, DSVSA şi IPJ Sibiu şi ai asociaţiei Milvus. Starea de sănătate a puiului de urs a fost evaluată de către un medic veterinar, iar ulterior acesta a fost preluat în vederea relocării la Orfelinatul de urşi Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears de la Bălan, judeţul Harghita. În acest loc, ursuleţul va primi un tratament special, fără contact direct cu omul şi într-un habitat identic cu cel natural, astfel încât acesta să poată fi eliberat, în scurt timp, în pădure, după ce va fi capabil să îşi procure singur hrana”, concluzionează Ministerul Mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.