Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătăţii neagă existența reacţilor adverse pe termen lung după folosirea vaccinurilor: 'Sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe medicale'

https://www.radiooltenia.ro/
simona vaccinare

Ministerul Sănătăţii explică, joi seară, printr-o postare pe Facebook, că nu au existat reacţii adverse pe termen lung după folosirea vaccinurilor. ”Vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical, fiind supuse testării continue”, au transmis reprezentanţii Ministerului.

Ministerul Sănătăţii răspunde, joi seară, într-o postare pe Facebook, la întrebarea ”Au existat vaccinuri cu reacţii adverse pe termen lung?”.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘Este momentul ca demnitari Voiculescu și Turcan, care au sfidat regulile impuse tuturor cetățenilor obișnuiți, să zboare din funcții!’

”Nu, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacţii adverse apar, acestea sunt verificate şi, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield)”, au transmis reprezentanţii MInisterului.

Potrivit acestora, ”la fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relaţie între vaccinare şi efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin”.

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Nu o să dăm nimănui un premiu pentru că se vaccinează. Suntem în stare de război cu acest virus’

”Majoritatea reacţiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacţiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare. Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienţi cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacţii adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relaţie de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populaţia nevaccinată. Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional, unde reacţiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici”, au mai precizat reprezentaţii MInisterului sănătăţii.

Citește și: Claudiu Năsui, ieșire în ‘ritm de dans’: ‘Un pas înainte, doi pași înapoi în lupta contra birocrației’

În cazul României, această platformă este accesibilă aici: https://www.anm.ro/.../farm.../raporteaza-o-reactie-adversa/.

”Prin aceste metode de supraveghere şi raportare, dar şi o verificare continuă şi atentă, s-a reuşit asigurarea unor vaccinuri sigure şi s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării”, se mai arată în postare.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiștilor de la Cantacuzino este să îi lase să își facă treaba, să nu îi încurce cu decizii politice’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.