Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrii de interne ai UE se reunesc la Bruxelles pe tema imigrantilor

imigranti, ue, naufragiu

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se vor reuni de urgenţă la 14 septembrie la Bruxelles, în contextul în care blocul comunitar încearcă să găsească soluţii în faţa agravării crizei imigranţilor, relatează AFP şi DPA.

"Pentru a evalua situaţia de pe teren şi acţiunile politice în desfăşurare şi pentru a discuta despre noi iniţiative de consolidare a răspunsului UE, ministrul luxemburghez pentru imigraţie şi azil, Jean Asselborn, a decis organizarea unui Consiliu JAI (Justiţie şi Afaceri Interne - n.r.) extraordinar", a precizat, într-un comunicat, Luxemburgul, care asigură preşedinţia rotativă a UE.

"Fenomenul migraţiei în afara şi în interiorul Uniunii Europene a luat recent proporţii nemaiîntâlnite", a mai menţionat preşedinţia luxemburgheză a UE.

Discuţiile se vor concentra pe procedurile de expulzare a imigranţilor dacă solicitarea lor de azil este respinsă, pe cooperarea cu ţări terţe şi pe măsuri de prevenire a traficului cu imigranţi, se mai menţionează în comunicat.

Anterior, miniştrii de interne francez, german şi britanic au cerut organizarea unui Consiliu JAI "în următoarele două săptămâni", pe fondul crizei imigranţilor.

Bernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere şi Theresa May "cer preşedinţiei luxemburgheze a Uniunii Europene să organizeze un prim consiliu JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) în următoarele două săptămâni pentru a pregăti eficient deciziile celui din 8 octombrie şi pentru a progresa în mod concret", se menţionează într-un comunicat de presă comun publicat după întâlnirea celor trei miniştri, în marja unei reuniuni, la Paris, a reprezentanţilor din nouă ţări europene, având ca temă securitatea transporturilor.

În cursul întâlnirii, cei trei au "subliniat necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a face faţă provocării pe care o constituie aceste afluxuri de imigranţi". Ei au insistat în special pe "urgenţa de a înfiinţa, cel mai târziu până la sfârşitul anului", în Grecia şi în Italia, a aşa-numitelor 'hot spots', centre de triere în care să se poată face distincţia între refugiaţi şi imigranţi economici ilegali.

Cei trei miniştri doresc totodată întocmirea "cât mai rapidă" a unei "liste cu ţări de origine sigure" pentru a "completa regimul de azil european comun, a-i proteja pe refugiaţi şi a asigura eficienţa returnărilor imigranţilor ilegali în ţările de origine".

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.