Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii Finanţelor din G20 cer combaterea protecţionismului şi continuarea dialogului în domeniul comerţului

en.xinfinance.com
summit g20

Liderii financiari din G20 şi-au reafirmat marţi angajamentul de a combate protecţionismul şi au cerut ”continuarea dialogului şi a acţiunilor” în domeniul comerţului, cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor americane pentru oţel şi aluminiu şi a sancţiunilor preşedintelui Donald Trump împotriva politicilor economice ale Chinei, relatează Reuters, conform news.ro.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au adus modificări proiectului de declaraţie a reuniunii de două zile de la Buenos Aires, ca urmare a îngrijorărilor legate de posibilitatea declanşării unui război comercial la nivel mondial.

Declaraţia include o frază suplimentară faţă de proiectul iniţial, care subliniază necesitatea unor noi discuţii referitoare la comerţ.

”Comerţul internaţional şi investiţiile sunt motoare importante ale creşterii, productivităţii, inovaţiei, creării de locuri de muncă şi dezvoltării. Reafirmăm concluziile liderilor noştri în domeniul comerţului, de la summitul de la Hamburg, şi recunoaştem necesitatea continuării dialogului şi acţiunilor. Lucrăm la consolidarea contribuţiei comerţului la economiile noastre”, se arată în declaraţie.

Mulţi dintre oficialii prezenţi la reuniune au susţinut puternic menţinerea limbajului de la summitul de la Hamburg, care a fost semnat de Trump în iulie 2017, care afirma că economiile din G20 ”vor continua să combată protecţionismul, inclusiv toate practicile comerciale incorecte”.

Declaraţia de la Hamburg mai afirma că liderii din G20 ”recunosc rolul instrumentelor legitime de protejare a comerţului”, ambiguitate care oferă SUA un mijloc de susţinere a poziţiei referitoare la tarife.

Tarifele introduse de Trump se bazează pe o lege referitoare  la securitatea naţională care datează din perioada Războiului Rece.

Noul limbaj al G20 referitor la necesitatea dialogului în problemele comerciale a fost adoptat în condiţiile în care Trump pregăteşte planuri pentru penalizarea Chinei cu tarife, din cauza practicilor acesteia în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.

Două persoane apropiate situaţiei au spus că Trump ar urma să anunţe, vineri, tarife de până la 60 de miliarde de dolari aplicabile unei game largi de produse din China, inclusiv din industria tehnologiei şi telecomunicaţiilor.

Tot vineri vor intra în vigoare tarifele de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu.

În comunicatul final, miniştrii din G20 au reiterat angajamentul tradiţional de a evita devalorizările de monede în scop competitiv şi au făcut referiri noi la cursul de schimb valutar, subliniind importanţa stabilităţii şi a flexibilităţii.

”Fundamentele şi politicile solide şi un sistem monetar internaţional rezistent sunt esenţiale pentru stabilitatea cursurilor de schimb, contribuind la o creştere puternică şi sustenabilă şi la investiţii. Cursurile de schimb flexibile, acolo unde sunt fezabile, pot absorbi şocurile”, se arată în comunicat.

G20 mai solicită continuarea supravegherii internaţionale a monedelor virtuale, cum este bitcoin, şi a riscurilor generate de acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.