Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministru flamand: „Sper ca Belgia să nu mai existe în 2025”

Valonia

vl-ant-eff-01_080-649-01-liesbeth-homans_2Dezbaterile referitoare la viitorul Belgiei încep să se aprindă. Liesbeth Homans, Ministru-vicepreședinte al Guvernului Flamand, a declarat într-un interviu că speră ca Belgia să nu mai existe în 2025.

Liesbeth Homans este prietenă și protejată a liderului partidului naționalist Noua Alianță Flamandă (N-VA), Bart De Wever. Întrebat ce părere are despre afirmațiile protejatei sale, acesta a declarat că, personal, încearcă evitarea anunțării unei date exacte când vine vorba de astfel de obiective. Jan Jambon, de asemenea membru N-VA, a declarat că „obiectivul realizării unei republici flamande se regăsește în statutul partidului, iar membrii acestuia trebuie să fie loiali statutului”, conform Politico.eu.

Astfel de declarații despre divizarea Belgiei pot fi reținute drept un preview pentru dezbaterile care vor avea loc cu ocazia următoarelor alegeri federale din 2019.

ValoniaCele două mari comunități din Belgia, Flandra și Valonia sunt foarte clar delimitate, prima ocupând nordul iar a doua, sudul țării. Regiunile din Belgia au  adunări legislative separate și guverne separate.  În această țară nu există un partid sau un ziar național.

Cea mai recentă și importantă consecință a neînțelegerilor dintre regiunile Flandra și Valonia a constat în incapacitatea realizării unui guvern central între anii 2010-2011, pentru o durată de 589 de zile. Această perioadă de tranziție este un record mondial, Belgia funcționând fără guvern pentru un timp mai îndelungat chiar și decât state mult mai slab dezvoltate și cu probleme mai grave, precum Irak. În această perioadă, sarcinile executive au fost preluate de un prim-ministru interimar, Yves Leterme. Guvernul temporar nu a fost mandatat să ia decizii cruciale în domenii cheie precum bugetul, datoria națională, apărare sau politica externă. Cu toate acestea, din lunga perioadă de nesiguranță, Belgia a ieșit din punct de vedere economic pe plus, încununând o creștere a exporturilor și a investițiilor interne.

Sursa foto: n-va.be, geopolitics.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.