Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe a găzduit o masă rotundă dedicată promovării jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie

mae.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a găzduit, joi, o masă rotundă la nivel înalt dedicată promovării jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), desfăşurată în format virtual.

În intervenţia sa, ministrul român a arătat că iniţiativa organizării acestui eveniment s-a conturat în cadrul discuţiilor, purtate la Haga, cu Preşedintele de atunci al Curţii Internaţionale de Justiţie, Abdulqawi Ahmed Yusuf, şi cu Grefierul CIJ, Philippe Gautier, în contextul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Olanda, la 9 noiembrie 2020, arată un comunicat MAE, transmis AGERPRES.

Şeful diplomaţiei române a precizat că acest demers corespunde poziţiei constante a ţării noastre de susţinere a valorificării instrumentelor de drept în sprijinul păcii internaţionale şi de recunoaştere a rolului Curţii ca promotor şi garant al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale şi de consolidare a statului de drept la nivel internaţional, scrie Agerpres.ro.

În cadrul reuniunii, ministrul român a subliniat că evenimentul găzduit de MAE român are ca scop crearea cadrului necesar pentru lansarea unei campanii la scară globală pentru a încuraja statele să accepte şi să recurgă la jurisdicţia CIJ. În acest scop, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că, în perioada imediat următoare, România are în vedere iniţierea, în cadrul unui grup reprezentativ de state susţinătoare, a discuţiilor pe marginea unei declaraţii comune de încurajare a recurgerii la jurisdicţia CIJ pentru soluţionarea diferendelor între state, ce va fi deschisă, ulterior, spre andosare tuturor statelor interesate.

"Respectarea dreptului internaţional se află în centrul demersurilor de politică externă a României, împreună cu promovarea statului de drept la nivel internaţional. Acest principiu ar trebui să facă parte integrantă din politica externă a fiecărui stat din lume, iar o modalitate concretă de a realiza acest lucru este întărirea CIJ", a afirmat Aurescu, în intervenţia sa.

El a apreciat că "influenţa Curţii în relaţiile internaţionale este resimţită din ce în ce mai larg, în timp ce hotărârile sale sunt percepute ca fiind imparţiale, pe deplin construite în temeiul dreptului internaţional şi contribuind la dezvoltarea acestuia".

Aurescu a subliniat că aprecierea României pentru profesionalismul şi imparţialitatea Curţii a fost consolidată în contextul unei experienţe îndelungate de relaţionare cu CIJ, cel mai elocvent exemplu fiind soluţionarea de către Curte, prin hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, a delimitării spaţiilor maritime ale României şi Ucrainei în Marea Neagră, în cadrul procesului în care a avut rolul de Agent al României la CIJ.

Participanţii la reuniune au salutat iniţiativa ministrului român de externe Bogdan Aurescu de lansare a campaniei de promovare a acceptării de către tot mai multe state a jurisdicţiei CIJ, iniţiativa fiind deja sprijinită de Japonia, Elveţia, Olanda, Liechtenstein, Norvegia, Spania, Noua Zeelandă, Mexic, ca state care au aderat deja la grupul de iniţiativă, în timp ce alte state ca Polonia, Costa Rica şi Botswana au exprimat sprijin pentru proiect.

În deschiderea evenimentului au fost transmise intervenţiile ministrului de Externe al Regatului Norvegiei, Ine Marie Eriksen Soreide, şi Subsecretarului General al ONU pentru Afaceri Juridice, Miguel de Serpa Soares.

De asemenea, la eveniment au luat parte Grefierul Curţii Internaţionale de Justiţie, Philippe Gautier, experţi de prestigiu în domeniul dreptului internaţional, printre care Sir Michael Wood, membru în Comisia de Drept Internaţional (CDI), şi Alain Pellet, profesor de drept internaţional la Universitatea Paris Quest Nanterre La Defense şi fost membru şi preşedinte al CDI, ambasadori şi membri ai comunităţii diplomatice de la Haga şi New York, în format virtual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.