Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cercetării, N. Hurduc: Bugetul este cu 27% mai mare față de cel din 2018

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Nicolae Hurduc

Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a anunțat, luni, că bugetul alocat în 2019 este de 1,791 miliarde de lei, cu 27% mai mare față de 2018. Ministrul a mai spus că bugetul este predictibil și permite lansarea competițiilor de granturi și finanțarea institutelor de cercetare și a universităților, scrie Mediafax.

Citește și: Protest la ÎCCJ în ziua în care Liviu Dragnea ar fi trebuit să fie audiat în dosarul DGASPC Teleorman

„Bugetul este de 1,791 miliarde de lei, cu 27% mai mare decat cel din 2018. În plus, avem 3,3 miliarde credite bugetare, o componentă bugetară care ne permite să generăm un buget predictibil. Predictibilitatea a fost o problemă a Ministerului Cercetării în ultimii ani, pentru că acele competiții de granturi care trebuiau lansate în fiecare an nu prea au putut fi pornite la timp și ultima competiție de proiecte a fost în 2016. Trei ani de când bugetul nu a permis finanțarea acestor proiecte care stau la baza finanțării și a institutelor de cercetare, și a universităților și a institutelor Academiei. Nu trebuie uitat nici că la acest buget se adaugă 400 milioane de lei, bugetul Academiei Române", a declarat ministrul Nicolae Hurduc, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Nicolae Hurduc a precizat faptul că, odată cu rectificarea bugetară, Ministerul a pierdut 200 milioane de lei, „speculându-se incapacitatea de a cheltui această sumă”. Ministrul a spus că cele 200 milioane de lei erau destinate laserului de la Măgurele, pentru achiziția acceleratorului de particule, care a înregistrat blocaje, iar suma, neputând fi cheltuită în 2018, a fost returnată.

Un alt aspect subliniat de Nicolae Hurduc a fost necesitatea de a păstra tinerii cercetători în țară și de a le oferi posibilitatea de a face cercetare la nivel înalt. Ministrul a precizat că există 3,3 miliarde de lei sub forma creditelor de angajament, care vor asigura derularea programelor-nucleu pe o perioadă de 4 ani, fără ca institutele să înregistreze sincope financiare și având garanția fondurilor pe care le pot gestiona în următoarea perioadă.

Hurduc a mai anunțat că în 2019, vor putea fi lansate mai multe competiții de granturi destinate tinerilor.

,,Din 2016, nu au mai fost competiții de proiecte, ceea ce pune probleme resurselor umane. Cercetătorii tineri nu au încă experiența necesară ca să poată participa la competițiile cercetătorilor seniori și au probleme în ceea ce privește dezvoltarea carierei, pentru că, a ajunge cercetător principal 2 sau 1, ai ca obligativitate să fii director al unui proiect de cercetare și atunci generațiile mai tinere nu ar fi putut să atingă competențele necesare să ocupe posturi de cercetător științific 2 și 1, chiar dacă aveau îndeplinite criteriile de promovare. Acesta putea fi unul dintre motivele pentru care o parte dintre tineri părăsesc, după cum știm, România. Pleacă în străinătate să facă programe postdoc, să ia legături cu universitățile sau institutele de cercetare din străinătate, nu e rău, problema este să vină înapoi”, a mai explicat ministrul în cadrul conferinței de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.