Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Comunicaţiilor, precizări după atacul cibernetic de la Dacia

AGERPRES
Augustin Jianu

Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, precizează într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro că grupul Dacia-Renault nu a solicitat ajutorul autorităţilor după atacul cibernetic la care ar fi fost supus în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Vezi şi: ATAC cibernetic la uzina Dacia. Producţia a fost oprită

Vezi şi: SRI, sfaturi după valul de atacuri cibernetice. Ce trebuie să faci pentru a nu fi victima hackerilor

"De la grupul Dacia-Renault nu ne-a contactat nimeni şi nu au solicitat ajutorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. În raportul cu ameninţarea, pot să vă spun că CERT.RO a emis o alertă de securitate încă de ieri cu privire la acest val de atacuri, inclusiv cu recomandări pentru populaţie şi către companii, pentru prevenirea acestui timp de atac: actualizarea sistemului de operare, actualizarea aplicaţiilor software, folosirea unor sisteme antivirus, antimalware, firewall. Se vor publica, pe măsură ce apar, mai multe informaţii despre acest atac", a declarat Jianu.

Potrivit ministrului, "nu există un mecanism formal ca aceste companii sau instituţii să raporteze incidentele". "Nu au această obligaţie. În măsura în care o instituţie este atacată şi îşi doreşte sprijinul CERT.RO se poate solicita prin telefon sau email şi o echipă se va deplasa acolo pentru a-i oferi suport. Fără o solicitare din partea victimelor nu se poate interveni", a mai precizat Jianu.

Ministrul Comunicaţiilor afirmă că sunt vizate, în special, sistemele de operare Windows, însă producătorul ar fi pus la dispoziţie încă din luna martie o actualizare împotriva atacurilor. Astfel, este important ca sistemele de operare să fie actualizate.

Valul de atacuri nu ar avea legătură cu gruparea hackerilor ruşi Fancy Bear, despre care vorbea vineri SRI, ci este vorba despre infractori cibernetici care vor să obţină bani prin atacuri de tip ransomware.

"Nu sunt actori statali, sunt infractori cibernetici. Campania este una de tip malware ransomware, realizată pentru profit. Aplicaţia software se instalează pe calculator, identifică fişierele relevante, le criptează şi apoi solicită o răscumpărare pentru a fi decriptate. Un fel de răpire cibernetică. Datele nu sunt furate, ci criptate pe suportul atacat. În general, pentru a nu încuraja acest tip de activitate, recomandarea este de a nu plăti răscumpărarea", a mai declarat Jianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.