Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii se alătură campaniei #UniţiContraUrii

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan gheorghiu

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, s-a alăturat campaniei #UniţiContraUrii demarate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi a transmis un mesaj în care susţine că arta are rolul de a diminua sentimenul de înstrăinare al oamenilor şi de a reconstitui umanitatea.

Într-un comunicat remis News.ro, Gheorghiu a spus: „Pandemia a adâncit fricile oamenilor prin crearea unei stări de incertitudine şi a favorizat discursul instigator la ură ca urmare a creşterii anxietăţii populaţiei. Carantinarea statelor şi cifrele privind răspândirea virusului au încurajat discursul xenofob sub argumentele medicale. Arta, însă, are rolul de a media, de a diminua sentimentul de înstrăinare faţă de celălalt şi de a reconstrui umanitatea. Arta este un instrument care ne uneşte împotriva urii! Felicit echipa Departamentului pentru Relaţii Interetnice, coordonată de doamna secretar de stat Laczikó Enikő pentru că, într-un moment de reconstrucţie socială, prin campania #UniţiContraUrii reafirmă devotamentul pentru a fi împreună, ca neam, ca europeni, ca oameni“.

#UniţiContraUrii este o campanie de informare şi conştientizare publică privind atitudinile generatoare de discurs incitator la ură sau de infracţiuni motivate de ură etnică şi rasială. Ea a fost demarată pe 21 mai şi se va încheia pe 2 august 2021.

Constituţia României, astfel cum este prevăzut la Titlul II, Capitolul I, articolul 16-Egalitatea în drepturi, alin. (1) şi (2) prevede: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege.(...)”.

Protejarea, respectarea şi apărarea drepturilor de care dispunem, în calitatea noastră de cetăţeni, este o prerogativă esenţială într-o societate democratică, a transmis MInisterul Culturii în acelaşi comunicat.

Prin campania „Uniţi contra urii”, se alăturăm demersului iniţiat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi condamnă „cu fermitate orice tip de manifestare de ură, considerăm că mesajele ce conţin narativ antisemit, antirom, atitudini rasiste, incitarea la ură, xenofobia si ameninţările trebuie sancţionate cu celeritate de către autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, prin aplicarea legislaţiei în vigoare în acest sens”.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, potrivit Codului Penal, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Ca urmare a solicitării adresate României de către Comisia Europeană, în octombrie 2020, de a transpune integral legislaţia UE ce incriminează discursul de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură, a fost întocmit proiectul de lege PL-x nr. 134/2021, pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, în formă adoptată de Senatul României. Modificarea articolului 369 din Codul Penal priveşte sensul extinderii sferei sale de aplicabilitate şi adaptarea conţinutului acestuia la noile realităţi sociale.

„Nu rămâneţi indiferent! Dacă aţi fost victimă a unei infracţiuni motivate de ură etnică sau rasială, săvârşită atât în mediul offline cât şi în cel online, vă încurajăm să vă exercitaţi drepturile de care dispuneţi, garantate constituţional, adresând plângere organelor competente în acest sens pentru sancţionarea celor responsabili, dar şi în sensul combaterii şi prevenirii unor astfel de comportamente antisociale în viitor”, a mai transmis ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.