Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe german face declarații sfidătoare la adresa americanilor: 'Este vorba despre interesele noastre reale de securitate'

sua germania sua

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a îndemnat celelalte state semnatare să menţină acordul nuclear cu Iran din 2015, într-o declaraţie făcută la sosirea în capitala Argentinei, Buenos Aires, pentru o reuniune a şefilor diplomaţiilor din grupul G20, la care însă secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu va fi prezent, relatează luni dpa, preia Agerpres.

'Abandonarea acordului înseamnă intrarea într-un viitor cu totul incert în ce priveşte problema armelor nucleare în Iran', a arătat ministrul german.

'Nu este vorba, de fapt, despre Iran, este vorba despre interesele noastre reale de securitate, germane, ca şi europene', a subliniat Maas.

Germania, Franţa şi Marea Britanie depun eforturi pentru a salva acordul din 2015 cu Teheran, după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din această înţelegere. Celelalte două semnatare, China şi Rusia, doresc de asemenea păstrarea acordului.

Vezi și: Negocieri la sânge între SUA și China: miza acordului dintre cele două super puteri

Reuniunea G20 de luni de la Buenos Aires se va desfăşura însă fără secretarul de stat Mike Pompeo, care va ţine un discurs la Washington despre strategia Statelor Unite pentru ajungerea la un nou acord nuclear cu Iran.

Şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi-a anulat participarea la G20 în ultimul moment, invocând alte obligaţii nespecificate. De la reuniune vor absenta, de asemenea, ministrul francez Jean-Yves Le Drian şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Progresele în privinţa Iranului vor fi însă dificile în absenţa unor actori-cheie.

Reintroducerea sancţiunilor americane va face dificilă pentru celelalte state semnatare păstrarea beneficiilor economice oferite de acord în schimbul angajamentelor Iranului că va opri ceea ce Occidentul se temea că este un program de înarmare nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.