Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe, întâlnire crucială pentru aderarea la spațiul Schengen

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul olandez, Bert Koenders, în care au fost abordate "teme actuale de interes comun de pe agenda bilaterală, europeană şi de securitate", informează MAE.

Discuţiile au precedat deplasării pe care cei doi oficiali o fac împreună în cursul zilei de duminică la marşul în memoria victimelor atentatului de la Tunis din 18 martie. 

În cadrul întrevederii s-a convenit ca ministrul Bert Koenders să revină în România în toamnă pentru a efectua o vizită oficială, prilej cu care să fie aniversaţi cei 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale care se împlinesc în acest an. 

"În plan economic, cei doi oficiali au salutat nivelul schimburilor comerciale româno-olandeze (peste 3,5 miliarde de euro în 2014), Regatul Ţărilor de Jos menţinându-se, de mai mulţi ani, pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România (peste 8,2 miliarde de euro). Bogdan Aurescu a transmis interesul României pentru menţinerea unei tendinţe ascendente a schimburilor şi pentru atragerea de noi investiţii olandeze pe piaţa românească", informează sursa citată. 

Discuţiile au abordat, de asemenea, şi evoluţiile din vecinătatea estică, în perspectiva Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, cu accent pe criza din Ucraina şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, combaterea terorismului, politica energetică, viitoarea Preşedinţie olandeză a UE din semestrul I al lui 2016. 

În opinia ministrului român, "Summitul Parteneriatului Estic de la Riga trebuie să genereze rezultatele concrete atât în ceea ce priveşte progresele în implementarea Acordurilor de Asociere şi în domeniul mobilităţii, cât şi în ceea ce priveşte reafirmarea unei viziuni politice clare pentru partenerii estici". 

Şeful diplomaţiei române a amintit angajamentele Republicii Moldova pentru continuarea reformelor şi a parcursului european, exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti din 4 martie a ministrului de externe al Republicii Moldova, şi a derulării Comisiei bilaterale de integrare europeană, în cadrul reuniunii din 16 martie a Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), convenită la iniţiativa miniştrilor de Externe român şi francez. 

Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, Aurescu exprimând susţinerea pentru "implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, subliniind totodată necesitatea menţinerii regimului de sancţiuni UE până la aplicarea completă a măsurilor convenite". 

În ceea ce priveşte consolidarea spaţiului Schengen, "Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.