Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney, anunţ în privinţa Brexitului: Acordul privind Irlanda va garanta neintroducerea unei frontiere dure

Brexit

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a confirmat luni că Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt 'foarte aproape de un acord final' privind frontiera irlandeză, înţelegere care va garanta că nu va avea loc o reintroducere a 'graniţei dure' în interiorul insulei irlandeze, informează Reuters. ''Cred că avem acum un limbaj care ne oferă garanţia că, indiferent de cum vor decurge discuţiile în faza a doua, cetăţenii vor primi asigurări că nu vor asista la o reintroducere a unei graniţe pe această insulă'', a declarat Coveney pentru postul public de televiziune irlandez RTE, conform Agerpres.

Şeful diplomaţiei irlandeze a declarat în mai multe rânduri că Irlanda de Nord trebuie să rămână parte a pieţei unice europene şi a uniunii vamale după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Atât Irlanda, cât şi Marea Britanie caută o soluţie pentru a evita, după Brexit, o 'frontieră dură' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. Autorităţile de la Dublin insistă că acest lucru poate fi făcut numai dacă Irlandei de Nord îi este permis să rămână 'la nivel minim' o extensie a pieţei unice a UE, în timp ce restul Marii Britanii să se conformeze planului guvernului de la Londra.

La jumătatea lunii august, Londra a anunţat că doreşte să menţină libertatea de circulaţie printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE şi a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră a provocat preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice şi de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.