Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe polonez pune cuțitul pe rană în cazul Franței: 'Este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos'

Polskatimes
Jacek Czaputowicz

Franţa este ''omul bolnav al Europei'' şi problemele sale cauzează turbulenţe pentru Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, care a evocat mişcarea 'vestelor galbene' şi recentul atentat jihadist de la Strasbourg soldat cu cinci morţi, printre care un polonez, transmite AFP, relatează Agerpres.

''Franţa este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos'', a declarat Jacek Czaputowicz pentru canalul de televiziune Polsat News.

Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit după sosirea la putere a conservatorilor la Varşovia, în 2015.

''Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franţa, protestele din cursul ultimelor săptămâni, retragerea reformei statului de către preşedintele Macron - este trist. Dacă, în acelaşi timp, i se dau lecţii Poloniei, există ceva care chiar nu merge. (Francezii) Trebuie să-şi pună ordine în propria ţară'', a spus Czaputowicz.

Atentatul comis marţi la târgul de Crăciun din Strasbourg de către Cherif Chekatt, ucis ulterior de către poliţia franceză, s-a soldat cu cinci morţi, printre care şi un polonez în vârstă de 36 de ani.

Citește și: Omul PNL în conducerea TVR, plagiator dovedit. Jurnalista Emilia Şercan, mesaj pentru Ludovic Orban

''Cred că există o ameninţare puternică pentru statul de drept în Franţa, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanţelor publice'', a adăugat oficialul polonez.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit articolul 19 al Tratatului privind UE, coroborat cu articolul 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.