Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de interne, Marcel Vela: 'Membrii echipei de căutare care au plecat în Albania, printre puținii acreditați ONU'

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Vela

Cei 52 de membri ai echipei de căutare din România, care au plecat spre Albania, în sprijinul autorităților, după cutremurul în urma căruia au murit 14 oameni,sunt printre puținii acreditați ONU pentru astfel de misiuni, a declarat, la plecarea de pe Aeroportul Henri Coandă, ministrul de Interne român, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Decizie neașteptată- Vedeta PRO intră în politică

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, marți, la plecarea aeronavelor care duc echipe de salvatori în Albania, că a fost înștiințat și premierul, precum și președintele Klaus Iohannis, prin Mecanismul de Protecție Civilă European, despre situația gravă din acest stat, unde cel puțin 14 persoane au murit în urma cutremurului de 6,4 grade pe scara Richter.

„Am avut o discuție și cu domnul președinte Klaus Iohannis. Domnul președinte a solicitat intervenția urgentă a României pentru a veni în sprijinul și ajutorul autorităților albaneze în urma acestui dezastru. Suntem aici, pe Aeroport, în situația în care trimitem în Albania echipa de salvatori pentru a veni în sprijinul Guvernului albanez în această misiune de salvare. Pe lângă cei 52 de militari ai Ministerului Afacerilor Interne, sunt și doi căutători ai unei asociații, cu câini de căutare, care ne ajută astfel încât să susțină efortul nostru în a ne îndeplini această misiune”, a spus Marcel Vela.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, declarație surprinzătoare în cazul Colectiv: ‘Dacă în club erau și copiii mei, aș fi spus la fel, că nu am greșit’

Potrivit ministrului, cei 52 de salvatori care merg în Albania sunt printre puținii acreditați ONU pentru astfel de misiuni.

„Vreau să vă spun că cei 52 de membri ai echipei de căutare sunt autorizați ONU, printre puținele echipe autorizate ONU la nivel mondial. Avem și 12 tone de echipamente, un volum de aproximativ 25 de metri cubi, astfel încât toată tehnica pe care o are la dispoziție unitatea și pregătirea profesională să fie un ajutor real pentru autoritățile albaneze”, a mai spus Vela.

Întrebat dacă România ar fi pregătită în cazul unui dezastru precum cel din Albania, Vela a spus că Mecanismul European se activează pentru astfel de catastrofe.

„Suntem pregătiți și, așa cum ați observat și cu această criză, acest dezastru din Albania, Mecanismul European care se activează pentru protecția civilă are avantajul că se mobilizează toate statele Uniunii Europene în acest efort de a salva vieți. Vreau să vă spun că 75% din cheltuielile acestei intervenții sunt susținute de UE. Noi o să facem o estimare finală, este în funcție de durata misiunii, pentru că nu știm exact ce se întâmplă acolo. Echipa de căutători din România se va pune la dispoziția celor care răspund de situațiile de urgență din Albania”, a mai spus Vela

Citește și: Klaus Iohannis, după discuția avută cu Orban și Cîțu: ‘Ecuația bugetului pe 2020 este una complicată’ .

Cel puțin 14 persoane au murit, iar alte 600 au fost rănite în urma cutremurului de 6,4 grade, produs marți dimineață în Albania, în apropierea capitalei Tirana, a informat Ministerul Apărării, relatează site-ul agenției Associated Press.

Ministerul Apărării a anunțat că în cursul zilei de marți se vor deplasa în Albania două aeronave ale Forțelor Aeriene Române care vor transporta echipa de căutare-salvare RO-USAR din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu echipamente și tehnică de intervenție.

Echipa, alcătuită din 52 de specialiști, cu tehnică specifică, va executa misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături în zona afectată de seismul produs marți dimineață. Misiunea va fi executată la solicitarea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma primirii solicitării de asistență internațională formulată de guvernul albanez prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.