Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei iese la rampă cu EXPLICAȚII. De ce a EXPLODAT prețul la energie

inquamphotos.com / Octav Ganea
toma petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri că una dintre cauzele importante ale creşterii de preţ la energia electrică din ultima perioadă este aceea că licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă, toţi marii furnizori din piaţă, au fost amânate din luna iunie pentru luna august, adăugând că aşteaptă soluţii concrete din partea ANRE pe acest subiect. 

El a explicat că aceşti furnizori vin pe piaţa zilnică şi achiziţionează cantităţi mari de energie, creând o presiune.

Guvernul Tudose, SURPRIZĂ pentru români. Ce TAXE restituie Executivul: 'Reparăm o nedreptate'


"De aproximativ o lună de zile este în atenţia noastră evoluţia pe PZU, pe piaţa pentru a doua zi a preţului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE Havrileţ să-şi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de Guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm cu informaţiile care le-am avut noi la dispoziţie, dar, de asemenea, am avut în această perioadă colaborarea Consiliului Concurenţei şi am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiriţoiu. (...) M-am văzut, de asemenea, şi cu domnul Victor Ionescu, directorul OPCOM, piaţă pe care se fac aceste tranzacţii. Cred că una dintre cauze, foarte importantă, este aceea că în luna iunie când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă şi aici facem referiri la toţi marii furnizori din piaţă aceasta a fost amânată pentru luna august şi practic toţi acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie creând o presiune pe această piaţă", a declarat Petcu, în deschiderea şedinţei Executivului, potrivit agerpres.ro.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la DNA - Fost șef de la Hidroelectrica, trimis în judecată pentru trafic de influență


Ministrul Energiei a adăugat că aşteaptă în continuare soluţii concrete din partea ANRE. 

"A promis şi a spus domnul Havrileţ că vor începe pe data de 10 aceste licitaţii şi le vor termina până la sfârşitul lunii august. Aşteptăm acest lucru, dar, de asemenea, aştept din partea ANRE soluţii concrete, pentru că sunt principala instituţie cu atribuţii de reglementare şi control", a menţionat Toma Petcu. 

Ministrul Energiei a făcut aceste precizări solicitat de premierul Mihai Tudose să explice "cine sunt vinovaţii" sau de ce s-a ajuns "în situaţia de fluctuare a preţului extraordinar la energie electrică în ultimul timp". 

Tudose i-a cerut lui Petcu să organizeze şi o conferinţă de presă la Ministerul Energiei în cursul zilei de vineri pe acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.