Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez al Culturii: 'Tablourile din Notre-Dame care nu au fost distruse vor fi securizate'

Facebook
notre dame

Ultimele tablouri care se află încă în Notre-Dame şi "care nu au fost distruse" vor fi "securizate în cursul zilei de vineri", a anunţat ministrul francez al Culturii, Franck Riester, în faţa celebrei catedrale din Paris, devastată luni de un incendiu de proporţii, informează AFP, relatează Agerpres.

Citeşte şi: Droguri pe o navă a Marinei în Muntenegru: peste 50 de kilograme de cocaină găsite la bord

"Tablourile din interiorul catedralei au fost salvate de flăcări şi pot fi retrase, depozitate şi transportate în rezerve securizate (...) Aceste tablouri nu au fost avariate (...) ele se află în condiţii cvasi normale", a precizat ministrul francez.

"Tablourile vor fi scoase integral în cursul zilei de azi", a precizat el, în prezenţa unui grup de experţi în patrimoniu şi monumente istorice.

Tablourile, în special picturile de mari dimensiuni oferite în trecut de breasla aurarilor din Paris, au fost depozitate, ambalate cu meticulozitate şi plasate în camioane care urmează să le transporte spre "locuri securizate", cel mai probabil la Muzeul Luvru.

Printre ele se află opere de artă semnate de Laurent de La Hyre şi Charles Le Brun, doi pictori din secolul al XVII-lea.

După securizarea acestor comori artistice, în catedrala pariziană vor mai rămâne doar patru opere de artă, la rândul lor rămase intacte, dar care nu sunt încă accesibile din motive de securitate. "Avem astăzi o stare de spirit pozitivă în legătură cu operele care se aflau în catedrală", a precizat Frank Riester. Preşedintele Emmanuel Macron a primit vineri o delegaţie de la UNESCO pentru a prezenta situaţia ajutoarelor internaţionale, care au sosit în număr mare, alături de generalul Jean-Louis Georgelin, numit de şeful statului francez pentru a superviza reconstrucţia catedralei Notre-Dame. Incendiul care a devastat luni seară catedrala pariziană a declanşat un val de emoţie în lumea întreagă şi un aflux de donaţii internaţionale.

Numeroase ţări, precum Rusia, Statele Unite, Chile, Germania şi Maroc, s-au oferit să contribuie la refacerea edificiului. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis "trimiterea în Franţa a celor mai buni specialişti ruşi". Donald Trump a oferit ajutorul experţilor americani, adresându-se papei Francisc. Preşedintele chilian Sebastian Pinera a propus joi un ajutor ce va consta în cantităţi mari de cupru şi lemn.

Grupul Disney, care a obţinut încasări de milioane de dolari cu filmul său de animaţie "Cocoşatul de la Notre-Dame" (1996), a anunţat un ajutor de 5 milioane de dolari, iar compania Apple a făcut la rândul ei promisiunea unei donaţii, fără să precizeze însă valoarea acesteia.

În 2017, aproximativ 12 milioane de turişti au vizitat Notre-Dame, o capodoperă a arhitecturii în stil gotic, care făcea de mai multe luni obiectul unor importante lucrări de renovare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.