Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul italian al Apărării, scenariu apocaliptic privind soarta războiului: Utilizarea puterii nucleare tactice este avută în vedere de Rusia!

chathamhouse.org
rusia-nuclear

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, se așteaptă ca războiul să se termine cât mai curând posibil şi pledează pentru negocieri de pace, estimând că noul premier italian, Giorgia Meloni, poate juca în acest sens un rol „non-marginal”, informează News.ro.

"Trebuie să construim un dialog şi să luăm în serios orice deschidere. Trebuie să vorbim cu toţi actorii. Şi cred că rolul lui Meloni şi al Italiei poate fi unul non-marginal: Giorgia, în întâlnirile internaţionale pe care le-a avut în doar două luni, a reuşit să câştige credibilitate, atenţie şi respect, condiţii care trebuie exploatate pentru a crea o cale de dialog pentru pace", a spus ministrul italian.

El se teme, pe de altă parte, că Rusia ar putea folosi arma nucleară, dacă "riscă o înfrângere".

"Utilizarea puterii nucleare tactice este avută în vedere de Rusia. Pentru noi este de neconceput, dar pentru Moscova nu, dacă se depăşeşte un punct ireversibil, dacă riscă o înfrângere, este (acest risc - n.r.). Pe scurt, pericolul, potenţial, există, deşi este foarte puţin probabil", a estimat Guido Crosetto.

Italia cheltuieşte puţin peste 1,5% din PIB pentru armament, în timp ce NATO prevede cheltuieli de 2%, ceea ce ar însemna pentru Roma o creştere bugetară de aproximativ 8 miliarde. Întrebat dacă Italia se va îndrepta către această direcţie, ministrul a spus că angajamentul de a ajunge la 2% datează din 2014 şi a fost confirmat de toate guvernele italiene care s-au perindat la conducere de atunci, însă depinde şi de "compatibilitatea financiară" a ţării. Pe de altă parte, el a arătat că simpla înarmare nu rezolvă problemele de apărare.

"Singurul aspect care trebuie clarificat este cât de repede vom ajunge la acest 2%. Sper să-mi îndeplinesc angajamentul, în funcţie de compatibilitatea financiară. În orice caz, nu este vorba doar de investiţii militare, ci de cheltuieli de apărare care includ şi personalul, infrastructura, întreţinerea. Toate acestea, cu excepţia câtorva naţiuni, cum ar fi SUA, Rusia, China şi poate Franţa, au construit în ultimele decenii un sistem care este, în cel mai bun caz, pregătit pentru misiuni internaţionale. Prin urmare, 15-20 de mii de soldaţi pregătiţi să se rotească în timpul unei desfăşurări ar fi de ajuns. În schimb, noi ne-am dat seama că s-ar putea să avem nevoie să ne apărăm cu adevărat, aşa că va trebui să începem cu oamenii, cu vârsta medie a soldaţilor noştri, cu organizarea şi structurarea forţelor noastre armate. Nu are rost să cumperi o navă în plus, necesară pentru a controla un punct strategic precum Mediterana, dacă nu ai marinari pe care să îi îmbarci, sau să cumperi un nou avion, dacă nu poţi antrena piloţii sau nu poţi asigura întreţinerea acestuia. Pe scurt, problema armamentelor este una dintre multele pe care se bazează apărarea unei naţiuni", a punctat ministrul italian al apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.