Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției: Este dramatic gradul de ocupare a posturilor de conducere în parchete;Să colaborăm toți pentru urnirea căruței cu problema resurselor umane

Ministrul Justiției a vorbit, joi, în fața Adunării generale a procurorilor de la Ministerul Public, în cadrul prezentării bilanțului de activitate a instituției în perioada 2019-2021, el subliniind problematica lipsei de ocupare a schemelor de personal din parchete.

Acesta a punctat că e foarte scăzut gradul de ocupare a posturilor de conducere din parchete și că trebuie depuse eforturi pentru completarea ei cu procurori profesionalizați.

„Contextul e unul nefericit, întâi o pandemie, nefinalizată complet încă, și acum război la granițele UE și foarte aproape de granițele României.

Sunt lucruri de făcut, provocări, unele dintre ele presante. Vorbim de resursa umană. Preexistența unui deficit de resursă umană a continuat să afecteze profesionalismul activității.

Este dramatic gradul de ocupare a posturilor de conducere. Procentul a evoluat timid în cei trei ani. Problema radiază din problemele Executivului”, a transmis ministrul Justiției.

El a menționat că Direcția Națională Anticorupție are un grad bun de ocupare dar că nu toate unitățile de parchet stau la fel de bine.

„Noi avem o schemă de ocupare a gradului în procent de peste 80 la sută la DNA. Noi am fost receptivi când am discutat Legile Justiției. Am discutat inclusiv despre scăderea vechimii necesare pentru a acoperi aceste goluri de personal.

Amintim totuși că chestiunea ocupării posturilor este a CSM, garantul justiției și deținătorul dosarelor profesionale.

Privind unitățile specializate amintesc că succesul de obținere de personal aparține managementului dar și întronarea unui stil de lucru care să îi facă dornici pe candidați să vină să lupte cu infracționalitatea organizată”, a mai spus, joi, demnitarul.

„Trebuie să colaborăm toți pentru urnirea căruței cu problema resurselor umane din Ministerul Public”, a insistat Predoiu.

Acesta a arătat că sesizează atât zonele ascendente din cele trei bilanțuri cât și zonele descendente și a cerut Direcțiilor, cea de criminalitate și cea anticorupție acțiuni ferme care să stopeze scurgerea banului public în mediul „subteran„.

„Revenind la cifre avem unele îmbucurătoare, iar altele care ne atrag atenția că trebuie alocate în continuare eforturi.

În 2021 putem vedea cel mai mic prag al achitărilor în dosare din ultimii zece ani, ceea ce e îmbucurător. Dar observăm și cele mai multe cauze restituite în ultimii zece ani ceea ce lovește în indicatorul profesionalismului.

Atrag atenția Direcțiilor asupra rolului lor pe care îl pot avea în stoparea actelor ilicite în vămi, în stopajul desprinderii banului public din circuitul legal”, a mai spus Predoiu.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.