Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justitiei, optimist. Evenimentul mult asteptat se apropie

cazanciuc

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc este optimist in privinta evolutiei Romaniei si sustine ca aceasta a reusit sa depaseasca Bulgaria cu mult, din anumite puncte de vedere. De aceea el considera ca in ceea ce priveste MCV-ul, Romania ar trebui decuplata de Bulgaria si ar trebui sa urmeze propriul calendar. In plus el se asteapta ca decizia politica de permite accesul Romaniei in Schengen, macar partial, sa fie luata in aceasta toamna.

„Lucrurile sunt și politic de clarificat, dar și juridic”, a spus ministrul Robert Cazanciuc, întrebat dacă se poate face o decuplare a României de Bulgaria, în sensul ca una dintre ele să poată scapa de Mecanismul de Cooperare și Verificare ceva mai devreme decât cealaltă. „În momentul de față suntem într-o evaluare în care România se află mult în fața Bulgariei. Lucrurile sunt în mod evident în marje foarte mari față de anii trecuți, ceea ce îndreptățește România să ceară Bruxelles-ului un tratament corespunzător progreselor făcute”, a declarat ministrul. „Se poate traduce printr-o decizie cât se poate de rapidă în alte mecanisme în care România este parte în momentul de față”, a adăugat Robert Cazanciuc, precizând că se referă în primul rând la Schengen.

O decizie privind aderarea la Schengen cu frontierele aeriene este posibilă încă din cursul acestui an, susține ministrul Cazanciuc. „Așa cum arată lucrurile în momentul de față, o decizie politică poate fi obținută în acest an, în așa fel încât la începutul anului viitor să putem vorbi de o deschidere în primă fază în zona aeroportuară și portuară”, a declarat Robert Cazanciuc la Digi24. „Dar există în continuare rețineri în anumite capitale europene pentru a sprijini o asemenea decizie politică”, a avertizat ministrul justiției. „Datoria noastră în țară este să arătăm partenerilor europeni că nu e cazul să aibă asemenea rețineri. Din contră. Prezența României în spațiul Schengen ar aduce un plus de siguranță”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Vor fi două consilii Justiție-Afaceri Interne (JAI) anul acesta – unul în iunie și unul în septembrie. Acestea sunt momentele în care se poate lua o decizie politică. Cazanciuc spera ca in martie anul viitor, Roamania sa fi implementat deja intrarea sa in Schengen cu zona portuara si aeroportuara.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.