Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei, răspuns la propunerile CSM de modificare a Legii ANI

Inquam Photos / Octav Ganea
CSM

Noile modificări la legea ANI privind modul de completare a declaraţiilor de avere şi a celor de interese au fost discutate și aprobate într-o Comisie a CSM, iar mai apoi au fost trimise la ministerul Justiției și la Comisia Juridică a Senatului. Surse din Ministerul Justiției ne-au declarat că au fost analizate aspectele semnalate de CSM privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI.

La propunerea ca declaraţiile de avere şi de interese ale magistraților să fie publicate pe pagina de internet a instituţiilor doar 3 ani, ministerul Justiției a răspuns că „menținerea publicității declarațiilor de avere și de interese pe toată durata exercitării funcției cât și timp de trei ani de la încetare constituie un demers în direcția asigurării exercitării funcțiilor şi demnităților publice în condiții de transparență. De altfel, Strategia Națională Anticorupție pe perioada 2016 - 2020 stabilește la nivel de principiu accesul neîngrădit la informațiile de interes public şi al transparenței decizionale”.

La propunerea ca venitul soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere să fie anonimizat, ministerul justiției a apreciat că propunerea „poate fi avută în vedere în contextul mai larg al unei modificări a întregului cadru legislativ referitor la domeniul integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

O altă prevedere controversată priveşte posibilitatea ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării. În prezent, nu există o limită de ani pentru a verifica averea unui funcţionar public.

O altă prevedere specifică ridicarea pragului la 10.000 de euro sau echivalent în lei pentru care un funcţionar poate fi verificat de inspectorii ANI. Potrivit Ministerului Justiției, „o eventuală propunere de schimbare a întinderii valorii diferenței semnificative ar putea fi avută în vedere în contextul mai larg al unei modificări a întregului cadru legislativ referitor la domeniul integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, în care să fie implicați și reprezentanții Agenției Naționale de Integritate care, pe baza experienței acumulate în activitatea de evaluare, precum și a jurisprudenței, să poată exprima un punct de vedere”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.