Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul maghiar de Externe: 'Țara mea a fost invadată de Armata Roșie sovietică în 1956! Nimeni nu a venit să ajute!'

Hungary Today
Peter Szijjarto

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a criticat poziția lui Iuri Kamelciuk din timpul unei dezbateri de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, după ce deputatul ucrainean a cerut în mod repetat Guvernului ungar să dea socoteală pentru atitudinea față de Ucraina. De asemenea, oficialul maghiar a comparat războiul din Ucraina cu revoluția din 1956, informează ziarul Magyar Nemzet, relatează Hirado.

„În 1956, țara mea a fost invadată de Armata Roșie sovietică. În acel moment, întreaga lume occidentală se uita la ceea ce se întâmpla la Budapesta și Ungaria. S-a promis tot felul de sprijin, Radio Europa Liberă a răspândit cea mai mare știre falsă din istoria noastră mediatică, că americanii erau după colț să ne ajute. Nimeni nu a venit să ajute, așa că țara mea a rămas sub ocupație comunistă până în 1990. Și întregul continent european era foarte confortabil cu această situație. Până în 1990 nu am primit niciun sprijin, nu am auzit nicio voce care să susțină că Ungaria este o țară liberă și suverană împreună cu celelalte țări partenere din Europa de Est", și-a început răspunsul Szijjártó către Yuri Kamelchuk la dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

"În 1956, peste 2600 de maghiari au fost uciși și aproape 20.000 răniți în Ungaria în trei zile de către armata sovietică. Poate că se așteptau la același scenariu la Kiev", a spus oficialul maghiar.

Reproșul ungurilor

Printre altele, Kamelchuk l-a întrebat pe Szijjártó de ce Ungaria blochează viitoarele fonduri ale Instrumentului european pentru pace (EFP) pentru sprijin militar pentru Ucraina. În legătură cu aceasta, ministrul maghiar a spus că Ungaria nu este de acord cu plata fondurilor, deoarece Agenția Anticorupție a Ucrainei a adăugat cea mai mare bancă maghiară pe lista sponsorilor internaționali ai războiului. "Singurul lucru pe care l-am cerut autorităților ucrainene, pentru a putea trece prin propunerea Uniunii Europene pentru un EPF, este să elimine această bancă de pe această listă, unde nu are nimic de făcut. Nici autoritățile dumneavoastră nu au ascultat această cerere foarte simplă. Aș dori să vă rog să ne ajutați și să eliminați banca numărul unu a Ungariei de pe această listă, care este listată foarte nedrept, iar apoi vom reveni cu plăcere la această problemă", a explicat Szijjártó.

În legătură cu cazul prizonierilor de război transcarpatici transportați recent în Ungaria de Biserica Ortodoxă Rusă, deputatul ucrainean l-a întrebat pe ministru dacă se află într-adevăr în Ungaria și a întrebat cum este posibil ca Ucraina să nu fie implicată în negocieri și când acești soldați s-ar putea întoarce acasă la familiile lor.

"Cred că este o veste bună că sunt liberi și au existat consultări între biserică și organizațiile religioase în care statul maghiar nu a fost absolut implicat. Acești oameni au fost eliberați pe baza acestui acord și sunt oameni liberi, pot circula liber în Ungaria, pot face orice doresc, iar dacă doresc să contacteze autoritățile ucrainene, sunt liberi să facă acest lucru și vă pot garanta acest lucru", a reiterat Szijjártó.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.