Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul palestinian de externe, apel către UE pentru a găsi un mecanism multilateral de susţinere a păcii

palestina israel palestina violente confruntari

Ministrul palestinian de externe, Riyad Malki, a făcut apel luni la Uniunea Europeană să adopte un rol activ în găsirea unui mecanism multilateral internaţional pentru a susţine procesul de pace dintre palestinieni şi israelieni, relatează agenţia Xinhua. Riyad Malki s-a exprimat într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german, Heiko Maas, după întâlnirea sa cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, în Cisiordania, conform Agerpres.

Cu această ocazie, Malki a reiterat poziţia palestiniană potrivit căreia administraţia SUA ''nu este un mediator acceptabil'' între palestinieni şi Israel, după decizia recentă a Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. Malki a subliniat că Palestina este angajată în ce priveşte soluţia a două state şi toate soluţiile internaţionale legitime şi ale ONU, şi că palestinienii cer ''o conferinţă de pace internaţională pentru formarea unui grup multilateral internaţional, ataşat legitimităţii internaţionale de a supraveghea procesul de pace dintre palestinieni şi Israel''.

La rândul său, Heiko Maas a subliniat importanţa găsirii căilor de promovare a păcii cu un mecanism de supraveghere adecvat şi că ţara sa susţine soluţia a două state pentru încetarea conflictului palestiniano-israelian. ''La nivel internaţional, suntem conştienţi de responsabilitate şi că trebuie să existe progrese în procesul de pace, şi credem că este foarte dificil de a avea aceste progrese fără administraţia americană'', a declarat Maas.

El şi-a exprimat speranţa ''că uşile nu sunt închise''. ''Avem nevoie de dialog între ambele părţi pentru ameliorarea situaţiei din regiune'', a mai spus şeful diplomaţiei germane.

Pe 6 decembrie 2017, după aproape un an de la preluarea funcţiei sale, preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi i-a ordonat Departamentului de Stat să mute Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Prin urmare, palestinienii i-au retras Washingtonului rolul de sponsor unic al negocierilor de pace cu Israelul şi au cerut un mecanism de pace multilateral.

Pe 20 februarie, Abbas a prezentat o iniţiativă de pace într-un discurs rostit în Consiliul de Securitate al ONU, propunând desfăşurarea unei conferinţe internaţionale de pace la jumătatea anului 2018, pentru a lansa statutul final al negocierilor, bazat pe soluţia a două state şi pe soluţii internaţionale legitime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.