Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez de externe reiterează refuzul ţării sale privind relocalizarea refugiaţilor în UE

www.dailymail.co.uk
migranti evacuati Paris

Ministrul polonez al afacerilor externe, Witold Waszczykowski, a reiterat joi la Atena respingerea de către ţara sa şi alte trei state din Europa Centrală a planului Uniunii Europene de repartiţie a refugiaţilor, un refuz pe care Grecia şi Italia îl vor sancţionat financiar, transmite AFP. Grupul de la Vişegrad, din care fac parte Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, "susţine o solidaritate flexibilă" în virtutea căreia "fiecare ţară din UE trebuie să ajute la a face faţă problemei migratorii la nivelul său, în funcţie de capacităţile sale", a subliniat ministrul la capătul unor convorbiri cu omologul său grec Nikos Kotzias.

Polonia are propria sa contribuţie participând la supravegherea frontierelor şi 'ajutând indirect Ucraina', prin primirea a numeroşi lucrători imigranţi ucraineni, a adăugat el, conform traducerii în greacă a afirmaţiilor sale în poloneză. În privinţa imigranţilor şi refugiaţilor, în special sirieni, care au venit în număr mare Europa în 2015, "cea mai mare parte vor să ajungă în ţări bogate şi, prin urmare, a-i transfera cu forţa într-o altă ţară nu este (un demers) umanitar", a adăugat el. "Nu îi putem forţa pe oameni să meargă unde nu vor, pentru că odată lăsaţi să intre, ei trebuie să fie liberi, altfel nu ar fi trebuit să îi lăsăm să intre", a insistat Waszczykowski, invocând traumatismele istorice create în Polonia de transferurile forţare de populaţii.

Programul european de 'relocalizare' până la sfârşitul lui 2017 a 160.000 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia stipulează că aceştia nu îşi pot alege ţara lor de primire finală. Ministrul polonez a spus că "majoritatea celor care au ajuns în Grecia, în Europa şi în Spania sunt imigranţi ilegali care trebuie să fie expulzaţi". "Există o divergenţă de opinii", a recunoscut ministrul grec, a cărui ţară, alături de Italia, cere sancţiuni financiare împotriva statelor membre ale UE care nu acceptă relocalizări. Însă el s-a declarat încrezător în capacitatea UE de a concilia poziţiile membrilor săi, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.