Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății atrage atenția - un sistem implementat de Guvernul PSD în 4 județe prezintă disfuncționalități! Ce măsuri propune

Digi 24
Victor Costache

Ministrul Sănătății Victor Costache transmite, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Sorin Bumb, că Sistemul Informatic de Telemedicină implementat în zona rurală din județele Brăila, Constanța, Galați și Tulcea are disfuncționalități, o parte din echipamente nefiind încă distribuite, scrie Mediafax.

Liberalul Sorin Ioan Bumb l-a întrebat, pe 13 noiembrie, pe ministrul Sănătății care sunt măsurile care au fost luate, până acum, pentru operaționalizarea serviciilor de telemedicină în România.

În replică, Victor Costache i-a transmis deputatul PNL, pe 16 decembrie, că prin Axa Prioritară 2 a Programului Operațional Competitivitate la sfârșitul anului 2015 Ministerului Sănătății a implementat proiectul ”Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui Sistem Informatic de Telemedicină”.

Proiectul a fost realizat în cadrul Ministerului Sănătății din programarea 2007-2013 și implementat în județele Brăila, Constanța, Galați, Tulcea, a mai spus ministrul.

Începe SCANDALUL!Judecătoarele CSM Baltag și Oprina: Memorandumul de desființare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

Cu toate acestea, în prezent sunt disfuncționalități în implementarea Sistemului Informatic Telemedicină în zona rurală din cele patru județe. Printre motive se numără faptul că noii medici care i-au înlocuit pe cei care au ieșit la pensie nu sunt instruiți în folosirea programului și că o parte din echipamentele necesare nu au fost distribuite, acestea aflându-se la Direcțiile de Sănătate Publică.

„În momentul de față Sistemul Informatic Telemedicină implementat în cele patru județe, în zona rurală, prezintă unele sincope în funcționalitate cum ar fi: - o parte din medicii care au făcut parte din acest program s-au pensionat, iar o parte s-au transferat în alte zone; - medicii noi care au intrat în program nu au fost instruiți în utilizarea sistemului; - o parte din echipamente sunt nedistribuite și se află în cadrul DSP-urilor; cadrul legal pentru reglementarea modului de plată a serviciilor de telemedicină nu este complet, acesta urmând a fi realizat de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a explicat Victor Costache, în răspuns.

Deputat PNL, show pe Facebook - a plecat la colindat: 'Dragnea e la pușcărie, Dăncila la bucătărie'

Ministrul Sănătății prezintă și măsurile care vor rezolva disfuncționalitățile constatate.

„Pentru înlăturarea acestor deficiențe apărute, în luna decembrie în cadrul ministerului, va începe realizarea unor serii de activități ce vor fi îndreptate spre înlăturarea acestor deficiențe. Printre activitățile ce se vor derula enumerăm:

- Se vor face verificări împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), privind existența utilizatorilor în proiect, în conformitate cu indicatorul aprobat la sfârșitul perioadei de sustenabilitate;

- Training online realizat de Ministerul Sănătății pentru toti participanții medici în proiect;

- Pregătirea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru Stabilirea cadrului de încheiere a contractelor între CNAS și medici pentru furnizarea serviciilor de telemedicină și transmiterea pe circuitul de semnare în regim de urgență;

- Pregătirea unui proiect de ordin al președintelui CNAS pentru stabilirea tarifelor aferente serviciilor de telemedicină și transmiterea pe circuitul de semnare în regim de urgență;

- Identificarea și asigurarea resurselor bugetare pentru acoperirea contravalorii consumabilelor în serviciul de telemedicină din cele 4 județe”, potrivit sursei citate.

Ministrul Costache mai precizează că în momentul de față funcționalitatea serviciului de Telemedicină nu este reglementată de niciun act normativ la nivel național.

În schimb, telemedicina rurală este reglementată ca activitate prin ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2018 care arată că începând cu 2018 „din sistemul informatic și informațional din sănătate face parte și sistemul informatic de Telemedicină rurală»”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.