Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ucrainean al infrastructurii susţine că acordul de la Istanbul a fost posibil doar datorită succeselor militare ale Kievului

Wikipedia
ucraina steag drapel

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care a semnat vineri acordul cu ONU şi Turcia privind deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, a declarat că acordul a fost posibil numai datorită succeselor militare ale Ucrainei, relatează Reuters.

În cadrul unei intervenţii la televiziune, ministrul infrastructurii a menţionat în acest sens recucerirea Insulei Şerpilor, o mică insulă localizată strategic în apropierea unor porturi ucrainene cheie la Marea Neagră, drept "un moment important".

Oleksandr Kubrakov a mai menţionat că Ucraina nu crede că există un risc ca nave ruseşti să ajungă în porturile ucrainene prin coridoarele verzi menţionate în acord, întrucât în cazul unei astfel de tentative s-ar trage asupra lor cu rachete, potrivit Agerpres.ro.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul CCC, într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care vrea să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.