Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mintea de pe urmă a lui Nistor Călin: După ce a asistat la destructurarea Secţiei militare, şeful DNA se declară nemulţumit

kovesi nistor iacob

Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a afirmat, marţi seară, că activitatea serviciului militar din cadrul Direcţiei nu este mulţumitoare, în condiţiile în care în anii 2017 şi 2018 cei patru procurori ai serviciului au realizat doar două rechizitorii. Povestea serviciului militar din DNA este însă una mai complexă şi include un episod în care Laura Codruţa Kovesi, asistată de Nistor Călin în calitate de procuror-şef adjunct, a intervenit brutal în favoarea generalului SRI Florian Coldea.

Vezi și: Şeful DNA îi dă marea veste lui Dragnea: ANUNŢ despre dosarul Tel Drum

Întrebat la B1 TV despre activitatea redusă a Serviciului militar anticorupţie din cadrul DNA şi despre faptul că a emis un singur rechizitoriu în ultimul an, Călin Nistor a răspuns: "Eu cu serviciul militar am avut o discuţie după ianuarie şi mi-am exprimat şi eu nemulţumirea mea faţă de activitatea lor din anul anterior. Într-adevăr, volumul lor este extrem de redus. Eu sunt într-adevăr nemulţumit de activitatea lor, dar de la începutul anului au două rechizitorii. Se va vedea la calificativ pentru fiecare. Nu sunt de acord cu volumul de activitate şi într-adevăr este o problemă. Se va rezolva într-un fel sau altul".

Cum a fost scăpat Florian Coldea de acuzaţiile Elenei Udrea

Până în anul 2015, DNA a avut o a treia secţia - Secţia militară. Condusă de procurorul Ion Alexandru, general cu trei stele, secţia a avut rezultate spectaculoase de-a lungul anilor, obţinând condamnări ale unor generali, inclusiv a fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu. Însă, în ianuarie 2015, Elena Udrea anunţa că a depus la Secţia militară a DNA un denunţ pe numele generalului Florian Coldea. Prim-adjunctul SRI de la acea dată era acuzat că i-a cerut lui Dorin Cocoş să-i ofere lui Sebastian Ghiţă 500.000 de euro pentru a înfiinţa România TV.

CITEŞTE ŞI: Nu lăsa astenia de primăvară să te doboare. O cură cu polen e ceea ce ai nevoie

Potrivit unor surse judiciare, conducerea Secţiei militare era decisă să cerceteze ca la carte faptele, indiferent de persoanele şi instituţiile implicate. Însă socoteala din şedinţa Secţiei militare a ţinut doar până când a ajuns la urechile şefei DNA. Laura Codruţa Kovesi a decis, potrivit relatărilor din presa vremii, să repartizeze dosarul, peste capul generalului Alexandru, direct procurorului Nicolae Lupulescu, fostul pilot al Elenei Ceuşescu. Dosarul a fost clasat la începutul lunii martie 2015, întrucât "nu a rezultat existenţa vreuneia dintre infracţiunile sesizate", potrivit unui răspuns DNA.

Blitzkrieg-ul lui Kovesi: Secţia militară a DNA, desfiinţată în 7 zile

Clasarea dosarului care îl viza pe Florian Coldea nu a fost însă suficientă. Problema trebuia rezolvată pe termen lung, astfel încât să nu mai apară asemenea surprize. Prin urmare, pe data de 10 iunie 2015, Colegiul de conducere al DNA a avizat favorabil desfiinţarea Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari şi transformarea ei în serviciu. A doua zi, DNA a solicitat avizul Secţiei pentru procurori a CSM, iar pe 17 iunie propunerea a fost avizată favorabil.

Astfel, dacă şefa DNA nu a putut scăpa pur şi simplu de un şef de secţie incomod, numit prin decret prezidenţial, a reorganizat instituţia. Pentru conducerea unui simplu serviciu nu mai era nevoie de un general cu trei stele, astfel că procurorul Alexandru s-a mutat, alături de alţi câţiva procurori militari, la Secţia Parchetelor Militare de la PÎCCJ, unde în prezent ocupă funcţia de procuror-şef adjunct.

"În concluzie, eliberarea din funcţia de conducere a procurorului militar Ion Alexandru a fost dispusă ca urmare a desfiinţării Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari şi reorganizării acesteia într-un serviciu independent în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - nivel central", spunea DNA, în 2015, într-un răspuns pentru HotNews. Iar rezultatele obţinute de procurorii militari s-au mutat de la DNA la PÎCCJ, unde generalul Alexandru a coordonat dosarul Mineriadei din 1990.

Doar Nistor Călin a avut nevoie de patru ani pentru a ajunge la concluzia că DNA nu mai are dosare cu militari, aşa cum se întâmpla pe vremea generalului Alexandru. Ce poziţie a avut în 2015, când Laura Codruţa Kovesi reorganiza DNA pentru a scăpa de un singur om, rămâne să aflăm cu alte ocazii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.