Mirosul tău spune mai multe decât crezi: Usturoiul, carnea și cafeaua schimbă felul în care suntem percepuți

Autor: Bogdan Antonescu

Publicat: 09-11-2025 08:50

Article thumbnail

Sursă foto: Pinterest

Alimentația și stilul de viață ne pot modifica mirosul corporal — și, implicit, felul în care suntem percepuți de ceilalți. Usturoiul, alcoolul, carnea sau chiar perioadele de post pot influența subtil aroma naturală a pielii, afectând gradul de atracție olfactivă.

Fiecare persoană are un miros propriu, unic, asemenea unei amprente. Acest profil olfactiv este modelat nu doar de ce mâncăm, ci și de trăsături precum extroversiunea, dominanța sau nivelul de anxietate, dar și de starea de sănătate și dispoziția emoțională, conform bbc.com.

„Ultimele decenii au dezvăluit că mirosul este modelat de genele, hormonii, sănătatea și igiena noastră. Indiferent dacă suntem bărbați sau femei, tineri sau bătrâni , homosexuali sau heterosexuali, dominanți sau subordonați , la ovulație sau însărcinați , bolnavi sau sănătoși, fericiți sau triști”, spune Craig Roberts, profesor de psihologie socială la Universitatea din Stirling, Scoția.

Respirația și transpirația: cum ne influențează alimentația mirosul corporal

Potrivit profesoarei Lina Begdache, specialistă în sănătate și bunăstare la Universitatea de Stat din New York, Binghamton, alimentele ne afectează mirosul corporal prin două canale biologice esențiale: intestinul și pielea.

Începem cu intestinul. Pe măsură ce alimentele sunt digerate, bacteriile intestinale le descompun, generând reacții chimice care pot elibera gaze volatile. Aceste molecule sunt eliminate din organism, uneori chiar prin aceleași căi prin care au fost ingerate, explică Begdache. Rezultatul? Respirație neplăcută sau halitoză, în funcție de tipul de alimente consumate.

Statisticile arată că aproximativ o treime dintre adulții din lume se confruntă cu o formă de halitoză, deși nu toate cazurile sunt legate direct de digestie — există și alte cauze, precum igiena orală sau afecțiuni medicale.

Fructe, legume și mirosul corporal: între sănătate și chimie olfactivă

Legumele crucifere precum broccoli, varza, varza de Bruxelles și conopida sunt piloni ai unei alimentații sănătoase, dar ascund o particularitate olfactivă: sunt bogate în compuși sulfuroși care pot aminti de mirosul ouălor alterate. Odată ajunși în sânge, acești compuși interacționează cu bacteriile de pe piele, iar transpirația capătă un miros înțepător, explică nutriționistul Kerry Beeson.

La fel se întâmplă cu alimentele din familia Allium — usturoiul și ceapa. Când sunt metabolizate, ele se descompun în substanțe precum disulfura de dialil și sulfura de alil metil, care sunt eliminate de corp în etape: imediat după consum și apoi, în cazul sulfurii de alil metil, cu un vârf de intensitate la aproximativ 30 de minute.

Usturoiul: miros greu, dar... atrăgător?

Surprinzător, deși usturoiul afectează negativ respirația, transpirația axilară devine mai atractivă. Un experiment a implicat 42 de bărbați care au purtat tampoane sub braț timp de 12 ore. Unii au consumat puțin usturoi, alții mult, iar un al treilea grup a luat suplimente. Ulterior, 82 de femei au evaluat mirosul acestor tampoane în funcție de plăcere, atractivitate, masculinitate și intensitate.

Rezultatul? Bărbații care au consumat mult usturoi au fost percepuți ca fiind mai atrăgători, iar cei care au luat suplimente au obținut scoruri similare. Cei cu un consum redus nu au provocat reacții notabile.

Carne, pește și mirosul corporal: între chimie și percepție

Consumul de carne și pește poate influența mirosul corpului, deoarece proteinele animale sunt descompuse în aminoacizi și grăsimi, care ajung să fie eliminate prin transpirație. Acolo, interacțiunea cu bacteriile pielii poate genera mirosuri distincte, uneori neplăcute.

Peștele și fasolea, de exemplu, conțin trimetilamină, o substanță cu miros intens, asemănător celui de pește alterat. În cazuri rare, organismul nu reușește să transforme această moleculă într-o formă inodoră, ducând la o afecțiune numită trimetilaminurie sau „sindromul mirosului de pește”. Nutriționista Kerry Beeson explică faptul că această condiție poate provoca un miros corporal puternic, dar este rară. Un caz din 2025 descrie un copil de 10 luni care a dezvoltat temporar această afecțiune după consumul de pește, inclusiv pește spadă — simptomele au fost gestionate cu succes.

Carnea și atractivitatea: ce spune știința

Un studiu din 2006, coordonat de echipa lui Havlíček, a analizat impactul consumului de carne asupra mirosului corporal. Timp de două săptămâni, 30 de bărbați au urmat fie o dietă bazată pe carne, fie una vegetariană. Ulterior, femeile au evaluat mirosul acestora în funcție de plăcere, atractivitate, masculinitate și intensitate.

Rezultatul? Bărbații care nu au consumat carne au fost percepuți ca având un miros mai plăcut, mai atrăgător și mai puțin intens, în medie. Studiul sugerează că dieta poate influența subtil percepția olfactivă — și, implicit, gradul de atracție.

Alcoolul și cafeaua: cum influențează mirosul corpului

Consumul regulat și în cantități mari de alcool poate modifica mirosul corporal, afectând atât tractul digestiv, cât și glandele sudoripare, explică Lina Begdache, specialistă în sănătate și bunăstare. În timpul procesării alcoolului, ficatul produce acetaldehidă, o substanță volatilă și toxică, cu un miros pregnant de alcool învechit.

Un studiu a arătat că polițiștii puteau detecta consumul de alcool doar după mirosul gurii, în 60–85% dintre cazuri, în funcție de cantitatea ingerată. În plus, alcoolul deshidratează și reduce fluxul salivar, favorizând înmulțirea bacteriilor orale — ceea ce duce la respirație urât mirositoare persistentă.

Un alt studiu, realizat pe 235 de persoane, a constatat că cei care consumau alcool zilnic erau mai predispuși la halitoză și aveau niveluri mai ridicate de compuși volatili ai sulfului în respirație. Într-un experiment din 2010, bărbații care au băut bere au fost considerați mai atractivi — dar doar de către țânțari.

Cofeina și transpirația

Cofeina din cafea și ceai poate stimula glandele apocrine, responsabile de producerea transpirației în zone precum axilele și zona inghinală. Această stimulare poate intensifica secreția de transpirație, creând un mediu propice pentru bacterii — și, implicit, un miros corporal mai puternic, explică nutriționista Kerry Beeson.

Un studiu a identificat molecule de cofeină în transpirație, dar nu există dovezi clare că aceasta influențează direct mirosul corporal.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri