Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări tectonice în Orientul Mijlociu: Turcia și Egipt vor coopera mai strâns în privința Libiei (ministrul turc de externe)

Anadolu Agency
zone economice exclusive turcia libia

Ankara și Cairo vor coopera mai strâns în privința Libiei, unde susțin părți opuse, a declarat joi ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, marcând un nou pas în apropierea dintre cele două puteri regionale, transmite Reuters, relatează Rador.

Ministrul Çavuşoğlu a făcut aceste afirmații în contextul în care cele două țări lucrează la redresarea legăturilor reciproce, după ce, timp de un deceniu, au fost în dezacord și au întrerupt legăturile diplomatice după răsturnarea președintelui egiptean de la acea vreme și aliat al Ankarăi, Mohamed Mursi. Çavuşoğlu a vizitat Cairo luna trecută, iar ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, vizitase anterior Turcia pentru a-și manifesta solidaritatea după cutremurele devastatoare din februarie, soldate cu peste 50.000 de victime în Turcia și Siria.

Printre disputele dintre cele două țări s-a numărat și conflictul din Libia.

"Vom coopera mai strâns cu privire la Libia de acum înainte. În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, am (văzut) că opiniile noastre nu sunt în esență foarte diferite, dar că apreciem diferit unele metode", a spus Çavuşoğlu în timpul unei conferințe de presă la Ankara. Cele două țări vor lucra la o foaie de parcurs pentru organizarea alegerilor în Libia și pot lucra la pregătirea și consolidarea unei armate comune între forțele din estul și vestul Libiei, a spus acesta.

„Împărtășim o dorință comună cu Turcia de a organiza alegeri în Libia”, a declarat Shoukry. Libia a avut o perioadă scurtă de pace după înlăturarea lui Muammar Gaddafi, susținută de NATO în 2011, și s-a divizat în 2014 între facțiuni rivale din est și vest, ultima bătălie majoră a conflictului terminându-se în 2020 cu o încetare a focului.

Procesul politic de soluționare a conflictului a rămas însă blocat după prăbușirea alegerilor, programate în decembrie 2021, din cauza disputelor cu privire la reguli, inclusiv eligibilitatea marilor candidați. Ultima tentativă internațională majoră de a se depăși avcest impas, printr-un forum politic din 2020, a dus la formarea actualului guvern interimar și a foii de parcurs pentru alegerile din decembrie 2021, care a fost zădărnicită de disputele politice interne. Çavuşoğlu și Shoukry au mai spus că cele două țări vor lua măsuri pentru a-și numi din nou ambasadorii și vor organiza un summit între liderii lor.

„Am convenit asupra unui interval de timp specific pentru a ridica nivelul relațiilor diplomatice cu Turcia și pentru a ne pregăti pentru un summit între cei doi președinți”, a spus Shoukry.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.