Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misteriosul domn X care va fi prim-ministru

twitter.com
x ics

Într-o apariție fulminantă, printr-un discurs clar, răspicat, convingător, detaliat și angajant, președintele PSD, Liviu Dragnea, a tranșat, după opinia celor mai mulți dintre analiști, dilema zilei. El a anunțat că va institui un consiliu de supraveghere a activității viitorului guvern. Astfel încât acesta să nu se abată de la programul stabilit. Implicit, sugerează că nu el va fi viitorul prim-ministru. Conflictul constituțional poate fi astfel închis. Dar cine este misteriosul domn X?

Vezi și: DEZVĂLUIRI Cine sunt șefii PNL care i-au oferit partidul pe tavă lui Tăriceanu/ surse

Portretul robot al viitorului prim-ministru ar trebui să pornească de la câteva premise oferite răspicat sau sugerate tot de către Liviu Dragnea. În primul rând, însă, voi preciza că ar fi absurdă înființarea unui comitet de supraveghere a prim-ministrului care este, în același timp, și președintele partidului. Ar însemna ca altcineva să îl supravegheze pe numărul unu din PSD. Așadar, pornim în analiză de la sugestia făcută de Dragnea, cum că misteriosul domn X va fi altcineva.

Tot conform declarațiilor sale anterioare, acesta va fi membru PSD. În mod obligatoriu. Și, probabil, nu un membru PSD contrafăcut. Adică înscris în partid peste noapte. Va fi bărbat, după cum a precizat, de câteva ori, tot Liviu Dragnea. Și trebuie căutat printre cei care au mai fost membri ai unui guvern PSD. Iată însă și o ultimă precizare: atât premierul, cât și membrii cabinetului vor fi aleși dintre cei care au contribuit decisiv la elaborarea programului de guvernare. Și aici ar trebui să punem punct. Și să vedem ce va urma.

Vezi și: Adrian Năstase 'dă din casă': De ce îi atacă fostul premier pe cei de la PSD şi pe Victor Ponta

Numai că viitorul guvern nu va fi monocolor. Știm că va fi un guvern PSD-ALDE. Mai știm că, în ALDE, există o falie creată între liberalii lui Tăriceanu și partenerii politici ai lui Daniel Constantin. Prin urmare, viitorul Executiv va trebui să aibă în vedere și programul de guvernare propus de aceștia, dar și oamenii capabili, ca, în parteneriat cu guvernanții PSD, să îl implementeze. În aceste condiții, nu știm dacă va exista un singur comitet de supraveghere, la nivelul PSD, pentru ambele părți ale viitorului guvern sau vor exista două comitete de supraveghere, PSD și ALDE, sau dacă nu care cumva reprezentanții ALDE în guvern vor fi pur și simplu lăsați de capul lor. Poate că, în următoarea conferință de presă promisă de Dragnea și în care va oferi detalii despre modul în care PSD va încerca să își îndeplinească angajamentele din programul electoral devenit program de guvernare , vom afla aceste detalii.

În ceea ce privește portretul robot al misteriosului domn X, cred că mai trebuie să adăugăm ceva. Ceva esențial. Dragnea va căuta un personaj – eu unul cred că l-a și găsit – capabil să poarte povara guvernării, dar, în același timp, un om dovedit a fi de echipă, asupra căruia nu planează suspiciunea că își va crea, în Palatul Victoriei, un centru de putere în scopul de a juca singur. În același timp, și asta este o sugestie pe care i-o fac, respectivul prim-ministru trebuie să nu fie un yesman. El trebuie să fie o personalitate puternică dar loială, astfel încât și echipa pe care o va conduce să aibă identitate și personalitate. După cum se vede, misteriosul domn X este rezultanta unei ecuații politice destul de complicată.

Vezi și: PSD declanșează 'marea epurare' în sistem

Nu pot încheia această analiză care se vrea și o prognoză fără a mă referi la Călin Popescu Tăriceanu. Acesta va fi, în mod cert, președintele viitorului Senat. Dacă, Doamne ferește, se va ajunge la o criză de mari proporții, el va fi și președinte interimar. Conduce un partid care a obținut un scor onorabil, dar mic și care este un aliat loial al PSD. Va încerca cu siguranță să obțină cât mai mult pentru ALDE din ceea ce numim algoritmul puterii. Dacă se pregătește sau nu ca, peste trei ani, să încerce să obțină funcția supremă în stat participând la viitoarea campanie prezidențială, nu știu. Dar are toate datele pentru a încerca așa ceva. În acest scop, ALDE trebuie, în mod obligatoriu, să crească semnificativ până atunci. Și, tot în acest scop, nu cred că va încerca, pentru moment, să își asume ministere riscante. Cei care înțeleg politică știu perfect la ce mă refer.

Aud “pe surse” că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat discret la Cotroceni și că a și avut o întâlnire fulger, neoficială, cu Klaus Iohannis înaintea așa-ziselor consultări. Nu m-aș mira să fie așa. Călin Popescu Tăriceanu este un om politic suficient de abil pentru a nu profita de ocazie, încercând să vadă în ce ape se scaldă președintele după înfrângerea sa în alegeri. Cu certitudine, dacă i s-a întins o momeală, a refuzat-o politicos. Iar când a plecat de la Palatul Cotroceni, a râs de unul singur. Gândindu-se cum s-a întâmplat ca președintele Klaus Iohannis a ajuns la mână unui “individ penal”.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.