Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterul mistreților radioactivi - De ce porcii sălbatici din Germania sunt contaminați cu cesiu specific armelor nucleare

toateanimalele.ro
mistret

Oamenii de știință germani au descoperit de ce în corpurile mistreților din Germania există o cantitate mare de elemente radioactive. Anterior, acest fenomen a fost asociat cu dezastrul de la Cernobîl din 1986, dar explicația e mai gravă.

Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că nivelul de radioactivitate a scăzut semnificativ la alte animale, care au suferit de pe urma consecințelor catastrofei de la Cernobîl, dar s-a menţinut în mod misterios la mistreți. Ei au numit acest fenomen "paradoxul mistrețului".

Pentru a dezvălui misterul, oamenii de știință au examinat carcasele a 48 de mistreți morți, găsiți în habitatele lor. În 88% din probe a fost depășit nivelul admisibil al elementului radioactiv cesiu. Din cauza accidentului de la Cernobîl, pe teritoriul Europei, a pătruns izotopul cesiu-137, care are o perioadă de înjumătățire de 30 de ani, astfel că efectele sale nocive au fost deja reduse semnificativ.

Mistreții nu sunt contaminați de la Cernobîl

Cu toate acestea, un număr semnificativ de mistreți au radioactivitate cauzată nu de cesiu-137, ci de cesiu-135. Acest izotop este de obicei produs prin utilizarea armelor nucleare mai degrabă decât prin explozia reactoarelor nucleare și are un timp de înjumătățire mult mai lung - de 2 milioane de ani.

Principala sursă de cesiu-135 pentru mistreți au fost ciupercile subterane gen trufe, al căror miceliu acumulează substanțe radioactive. Astfel, oamenii de știință cred că în 12-68% dintre cazuri, contaminarea radioactivă a fost cauzată nu de accidentul de la Cernobîl, ci de testele cu arme nucleare de la mijlocul secolului XX (de exemplu, Franța a efectuat astfel de teste în Algeria, iar URSS în regiunea Astrahan).

Cu toate acestea, nu este posibilă determinarea originii exacte a izotopilor. Studiul a fost publicat în jurnalul "Environmental Science & Technology", potrivit Europulse, citat de Rador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.