Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, propune reguli menite să grăbească procesul de impeachment al lui Trump

AP
Mitch McConnell

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a propus luni reguli de desfăşurare care ar putea duce la un proces rapid de impeachment pentru preşedintele Donald Trump şi nu există nicio garanţie că prezentarea de martori sau dovezi va fi permisă, relatează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Rezoluţia prezentată luni de McConnell le acordă procurorilor din Camera Reprezentanţilor şi avocaţilor lui Trump 48 de ore, împărţite egal, pentru a-şi prezenta argumentele într-o perioadă de maxim patru zile, ceea ce ar putea însemna zile de lucru de câte 12 ore. 

Practic, prezentarea argumentelor ar putea începe miercuri la ora locală 13.00 (18.00 GMT) şi s-ar putea încheia după miezul nopţii. 

Potrivit rezoluţiei, avocaţii lui Trump le pot cere senatorilor într-o perioadă timpurie a procedurii să renunţe la toate acuzaţiile, a declarat un colaborator al majorităţii republicane. O astfel de moţiune este însă probabil să nu întrunească sprijinul necesar pentru a reuşi, notează Reuters. 

Democraţii şi-au exprimat rapid furia în privinţa propunerii, numind-o "o ruşine naţională".

Citește și: SUA vor acţiona în continuare pentru a-l sprijini pe Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene

"După ce am citit rezoluţia, este clar că senatorul McConnell este foarte montat să facă mult mai dificil să prezinţi martori şi documente şi are intenţia de a grăbi procesul", a declarat liderul democrat din Senat Chuck Schumer. 

Senatul va dezbate şi va vota rezoluţia marţi şi probabil democraţii nu vor dispune de voturile pentru respingerea ei în Senatul controlat de republicani. 

Democraţii, cu deputatul Adam Schiff în frunte, care va fi procuror şef în acest proces, argumentează că ambele procese de impeachment din istoria ţării au inclus mărturii ale martorilor şi cer acelaşi lucru şi în procesul lui Trump. 

Rezoluţia lui McConnell include o propunere care amână problema martorilor până la pledoariile de deschidere ale celor două părţi. Senatorii vor avea apoi la dispoziţie 16 ore pentru întrebări, urmate de patru ore de dezbatere. După aceea ar urma să aibă loc un vot care să decidă dacă vor fi chemaţi sau nu martori în procesul de impeachment. 

Nu există aşteptări realiste ca Senatul controlat de republicani să-l găsească vinovat pe Trump. Pentru destituirea preşedintelui este necesară o majoritate de două treimi, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.