DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mitropolitul Banatului, discurs impresionant despre refugiaţi: Să îi tratăm pe toţi oamenii ca fraţi

mitropolitul banatului selejan

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom – a organizat vineri, 16 octombrie, seminarul naţional „Bisericile Creştine din Europa răspunzând fenomenului migraţiei”. Seminarul este al doilea dintr-o serie de întâlniri care vor fi organizate la nivel naţional şi care promovează modele de bune practici în ceea ce priveşte abordarea fenomenului migraţiei în rândul lucrătorilor bisericilor din Europa şi din România.

Un discurs impresionat a avut ÎPSS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. Acesta a vorbit despre egoism ca principală cauză a migraţiei, despre dragostea care trebuie să existe între oameni, indiferent de naţionalitate, culoare sau religie.

"Unul din fenomenele şi cauzele migraţiei este şi egoismul, pentru că noi nu îi tratăm pe toţi oamenii ca fraţi. Am împărţit pământul mereu prin bariere culturale şi religioase şi asemenea garduri, împrejmuiri, ne-au făcut multă vreme să trăim unul lângă celălalt, popor lângă popor, fără să ne iubim şi fără să considerăm că suntem fraţi toţi cei ce trăim pe pământ, de orice culoare ar fi faţa noastră. Este foarte important la această dată, mai mult ca oricând, ca toate religiile să dea un semnal important de toleranţă şi de înţelegere, pentru ca religiile să nu genereze conflicte internaţionale între diferite state, popoare, culturi şi religii. Ar fi bine ca religiile să nu împartă ele pământul, ci să-l lase întreg, cum a fost creat de Dumnezeu. Aşteptăm o colaborare bună în cadrul AIDRom, dacă şi noi, în această parte de ţară, vom avea ocazia de tranzit sau de stabilizare a unor emigranţi. Mă bucur că printre noi se află şi reprezentanţi din comunitatea musulmană, având în vedere faptul că majoritatea celor care vin sunt de religie musulmană şi reprezentanţii acestei comunităţi ar putea să fie o interfaţă a noastră, a felului nostru de a fi", a afirmat Mitropolitul Banatului, citat de tion.ro.

Vezi şi: CE a ajuns la un acord cu Turcia pentru stăvilirea valului de refugiaţi

Mitropolitul a vizitat şi taberele de refugiaţi de la graniţa României, unde sunt instalate 1.000 de corturi, în două locuri, pentru primirea refugiaţilor.

"Am vizitat mai multe tabere care sunt pregătite pe graniţă şi am văzut organizate în aceste tabere inclusiv corturi pentru rugăciune. Ceea ce zic eu că este un semn cât se poate de important pentru a vedea că cei pe pământul pe care vin le respectă inclusiv credinţa lor. Pentru noi, cei ce trăim în acest spaţiu, pentru întreaga Europă, ar fi important dacă instituţiile internaţionale ne-ar informa public mai mult despre cauzele emigrării, pentru că aceasta ar putea să determine o înţelegere mai bună din partea localnicilor a celor care vin şi în acelaşi timp să putem face un front comun pentru stabilizarea fiecărui om în ţara lui. Am văzut atâtea interviuri în care oameni din Orientul Mijlociu spuneau că în momentul când acolo s-ar încheia conflictul ar fi bucucroşi să se întoarcă înapoi, în ţara lor. Majoritatea emigranţilor sunt tineri, care şi-au lăsat părinţi înlăcrimaţi în ţările lor. Suntem la limitele dintre dramă şi tragedie, şi noi nu am dori să tragem cortina peste acest ultim act al tragediei ce se întâmplă în Marea Mediterană, pentru că Europa a mai fost martoră a unor războaie mondiale, o Europă în care a curs mult sănge şi să facem tot ce este posibil ca Marea Mediterană să poarte mai departe în istorie şi georgrafie acest nume, de Marea Mediterană, şi nu cumva să i se spună într-o zi sicriul dintre Africa şi Europa", a mai spus mitropolitul potrivit sursei citate.

Vezi şi: Merkel a bătut cu pumnul în masă la Bruxelles în problema refugiaților. Ce vrea Germania

"Este foarte clar că analiza psihologică a acestor oameni este foarte important de făcut, pentru că noi îi vedem reacţionând diferit de noi şi îi judecăm doar după felul cum se comportă în timpul acesta zero. Însă ar trebui să ne punem şi noi în situaţia lor şi cred că atunci o să-i judecăm altfel şi dintr-o altă perspectivă, şi anume perspectiva înstrăinării, a durerii, şi a marei drame pe care o trăiesc. Pentru că sunt reprezentanţi ONU, propun ca în taberele acestea din Turcia, Iordania, Siria, oamenii acolo stau cu lunile, cu anii, să li se prezinte cât mai mult starea economică, starea culturală, religioasă a ţărilor spre care doresc să se îndrepte. Să li se spună că Europa este un continent creştin şi să cunoască elemente minimale ale religiei creştine, şi cunoscând şi elementul acesta religios al lumii creştin-europene ei să hotărască dacă ar putea să convieţuiască alături de asemenea comunităţi creştine. Noi dorim să ne păstrăm identitatea şi credinţa noastră şi respectăm în acelaşi timp cultura şi credinţa celor care vin. Însă ar fi foarte bine ca ei, în cunoştinţă de cauză cât mai bună, să facă alegerea încotro se îndreaptă, pentru că nu totdeauna bunăstarea dintr-o ţară, o stare economică foarte bună dintr-o ţară poate să-ţi asigure chiar şi o stare de confort spiritual bun, pe care poate îl cauţi tu plecând din ţara ta. Eu cred că organizaţiile internaţionale, şi aici mă refer la instituţiile europene şi ONU, ar trebui să acţioneze mai concret şi mai prompt în rezolvarea acestor situaţii. Iată, Europa se pregăteşte să se îmbrace în haină albă, de zăpadă, ori cei care vin din Orientul Mijlociu, unii dintre ei nu au văzut zăpada decât la televizor", a spus ÎPSS Ioan Selejan.

"Am vorbit cu reprezentanţi din mai multe confesiuni şi culte de la noi de aici, din Timişoara, dorim să facem o acţiune comună, am identificat un spaţiu generos pentru depozitarea alimentelor sau a hainelor, am vorbit, de asemenea, cu preoţii, mai ales de pe zonele de frontieră, să aducă un spirit de pace şi de înţelegere şi să privească pe cei în suferinţă ca oameni ai durerii şi nu ca oameni ai răzbunării sau a altor intenţii", a mai spus mitropolitul Banatului, potrivit tion.ro.

Vezi şi: Orban: Islamul nu aparține spiritual Europei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.