Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Petru a sfințit la Chișinău un monument reinaugurat și dedicat victimelor regimului stalinist

www.basilica.ro
mitropolitul petru

De Ziua Armatei Române, luni, 25 octombrie, a fost reinaugurat şi sfinţit monumentul „Cişmeaua General Georgescu P. Ion” din parcul „Valea Morilor”, Chişinău.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Mitropolitul Petru al Basarabiei și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud. La eveniment a participat Ambasadorul României la Chişinău, Excelența Sa Daniel Ioniţă.Monumentul „Cişmeaua General Georgescu P. Ion” a fost restabilit în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942.„În 1937, monumentul se afla tot în Parcul Valea Morilor, lângă drumul care ducea spre fostul sat Buiucani, nume pe care îl poartă astăzi unul dintre sectoarele Chişinăului”, a explicat pentru TVR avocatul Iulian Rusanovschi, filantropul care a avut inițiativa reinaugurării, conform basilica.ro.

„Acest drum trecea în dreapta mea, si datorită hărţilor din ’42 am hotărât să localizăm unde se afla această cişmea. A fost cu 24 de metri mai în spate şi am decis să-l punem în acest scuar mic pentru ca să fie mai accesibil trecătorilor”, a spus Iulian Rusanovschi.

Monumentul a fost ridicat de Asociația Monumentum şi de ASCOR Iași, cu sprijinul Primăriei Chişinău şi al Guvernului României.

În prezent, acest monument comemorează și victimele regimului stalinist, români care au fost uciși în subsolul fostului Consulat al Italiei de la Chișinău, în Casa Mareșal Badoglio. Pe monument se vor găsi trei plăci cu numele cunoscute ale persoanelor ucise în acel loc, în anul 1941.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.