Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza încuviințării percheziției deputatului Adrian Miuțescu

Universul.net
vot bile

„Semnalele” politice trimise de Camera Deputaților prin votarea cererii DNA de percheziție a deputatului independent Adrian Miuțescu sunt că parlamentarii nu se eschivează în cazul solicitărilor justiției, dar și că deputatului îi este respectat dreptul la apărare, potrivit liderului PSD Marcel Ciolacu.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea DNA de percheziţie informatică a deputatului independent Adrian Miuţescu, urmărit penal de procurori. Votul a fost secret, cu bile, și s-au înregistrat 227 voturi 'pentru', 23 'împotrivă' şi 9 'abţineri'.

Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaților au discutat, pe 24 noiembrie, despre pașii următori în privința solicitării DNA. Social-democrații s-au arătat interesați ca „semnalul” trimis să fie pe de-o parte că „Parlamentul nu se eschivează” în cazul cererii DNA dar în același timp că deputatul vizat „are dreptul la apărare”. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a spus că trebuie eliminat riscul ca ședința de plen să nu se poată desfășura din lipsă de cvorum pentru că atunci Parlamentul ar trimite „semnalul cel mai...”.

'Are și dreptul la apărare, dar cel mai important este să nu convocăm un plen fără cvorum'

Extras din stenograma ședinței Biroului Permanent în care s-a discutat despre solicitarea DNA și calendarul de vot:

Marcel Ciolacu (PSD): (...) Haideți să scoatem un calendar pentru că pică exact în perioada de zile libere. Și totuși, să aibe și dreptul domnul deputat să-și vadă dosarul și să se apere.

Alfred Simonis (PSD): Noi am putea să încercăm forțarea unui plen săptămâna viitoare, din păcate există riscul să nu facem cvorum de ședință și să ne trezim că la fiecare grup lipsesc colegii și nu o să putem da votul pe această solicitare, de încuviințare. Am putea, având în vedere Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia juridică are 3 zile pentru a elabora un raport, dar poate solicita și prelungirea acestui termen. Comisia poate solicita prelungirea. Dacă membrii Comisiei juridice ar solicita o prelungire de 2 - 3 zile, am putea intra 2 zile, am putea intra pe acel calendar cu încă 5, peste astea 5, să intrăm în săptămâna următoare, cea în care începem activitatea. În prima luni. Voi discuta la Comitetului liderilor.

Marcel Ciolacu: Pentru că, noi chiar dacă mâine comisia ia act, trimitem cererea, e normal să aibă dreptul să-și cheme avocat, spune 'Stați că nu am avocat'. Și atunci am pierdut singura zi pe care am putea să o folosim mâine. După învestire să facem un plen de vot pe acest lucru. Deci nu intrăm în capcana, ca să nu cumva să nu fie cvorum.

Alfred Simonis: Vom discuta la Comitetul liderilor o formulă pe calendar și vă punem la dispoziție după aceia să vă...

Marcel Ciolacu: Bun. Eu propun în felul următor. Dacă mâine domnul deputat vine cu avocat și se finalizează raportul, până când se termină învestirea și așa mai departe, facem Biroul permanent și convocăm din nou un plen și dăm votul. Corect? Dacă domnul deputat spune că nu are avocat pentru ziua de mâine fiindcă este prea în scurt, altă zi, atunci folosim dreptul Comisiei de a prelungi cu 2 zile, și ne încadrăm pentru săptămâna următoare decât săptămâna...

Ionuț Moșteanu (USR): Discutam cu domnul Simonis că e un pic complicat să facem așa strâns calendarul mâine. Pe de altă parte, ar fi un semnal bun din partea Parlamentului că se mișcă (...).

Marcel Ciolacu: Dar are dreptul să se apere.

Ionuț Moșteanu: Și asta este la fel de corect. Dar asta n-avem de unde să știm noi acum, decât în funcție de ce spune deputatul Miuțescu, n-avem...

Marcel Ciolacu: Înțeleg semnalul că ar fi corect, are și dreptul de apărare, dar cel mai important este să nu cumva să convocăm un plen și să nu fie cvorum. Cred că atunci ar fi semnalul cel mai... Da?

Ionuț Moșteanu: Singura dată pentru o eventuală convocare a plenului pe calendarul neprelungit ar fi joi, pe 2, în care, na, nu știu câtă lume adunăm.

Marcel Ciolacu: Să știți, ambele semnale, din punctul meu de vedere, sunt corecte. Faptul că Parlamentul nu se eschivează, dar și semnalul că domnului deputat îi sunt respectate drepturile.

„Nu mă simt vinovat; pentru prestigiul Parlamentului, votaţi pentru”

Deputatul Adrian Miuţescu a susţinut, luni, că este nevinovat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc dar că pentru prestigiul Parlamentului colegii săi ar trebui să voteze pentru ridicarea imunităţii sale.

"Sunt aici pentru că nu vreau să fiu pus în situaţia ca în alte cazuri să se spună că m-am ascuns în spatele imunităţii parlamentare pentru a opri, să zicem, o cercetare sau o solicitare a Parchetului General. Din acest punct de vedere, nu am venit aici ca să spun să votaţi împotrivă. Am venit în schimb să vă spun că eu consider că ceea ce este prezentat în referatul respectiv nu mă simt vinovat în niciun fel şi nu mi-am folosit nici influenţa, nici autoritatea pentru a obţine foloase pentru mine sau pentru alte persoane. În acelaşi timp, pot să spun că toate aceste lucruri se bazează pe nişte discuţii purtate, am constatat acum când am văzut acest referat că mi s-au ascultat telefoanele din aprilie 2021 şi că aceste discuţii, care sunt nişte discuţii colegiale, politice, nu fac altceva decât să ne pună de multe ori pe toţi în situaţia de a purta aceste discuţii şi a fi într-o ipostază de acest gen", a mai zis Miuțescu.

„Nu trebuie să facem cu servicii şi cu procurori politică”

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, luni, că parlamentarii partidului pe care îl conduce votează în favoarea cererii procurorilor dar că nu este normal ca "justiţia să fie folosită pentru bătălii interne de partid", cu referire la faptul că Miuțescu l-a susținut pe Ludovic Orban la Congresul PNL.

"O să votăm pentru ridicarea imunităţii, este şi normal, însă nu este normal ce se întâmplă în statul român. Atâta timp cât omul acesta, după toate standardele şi după tot ce vedem, a fost cercetat pentru faptul că a dat votul greşit în congresul unui partid politic, înseamnă că trăim în republica cătuşelor. Şi înseamnă că de fiecare dată când vom da şi noi un vot aici, în Parlament, în congres de partid sau într-un for internaţional se poate să păţim la fel, dacă nu ne supunem", a afirmat Simion, la şedinţa plenului Camerei.

El a mai spus că politica nu trebuie făcută "cu servicii şi cu procurori".

"Nu e prea normal, mai ales că am înţeles că doamna Alina Gorghiu este noul preşedinte interimar acolo pe judeţul Argeş. Lucrurile astea le ştie toată lumea, dar nu vrea să le spună. Nu este normal să folosim justiţia pentru bătălii interne de partid, votăm pentru ridicarea imunităţii pentru că nici nu ar trebui să existe această imunitate, însă ce s-a întâmplat acolo nu este normal şi nu trebuie să facem cu servicii şi cu procurori politică", a adăugat Simion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.