Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza summitului de la Dubai, unde participă și Iohannis: înțelegeri de culise pentru resursele planetei

presidency.ro
klaus iohannis, cotroceni

Miza summitului de la Dubai, unde participă și Iohannis: înțelegeri de culise pentru resursele planetei

Emiratele Arabe Unite plănuiau să-și folosească rolul de gazdă a discuțiilor ONU privind schimbările climatice ca o oportunitate de a încheia acorduri cu petrol și gaze cu diverse țări, a dezvăluit postul BBC.

Scurgeri de documente de informare arată planuri de a discuta despre acordurile privind combustibilii fosili cu 15 țări.

Organismul ONU responsabil de summitul COP28 a spus pentru BBC că trebuie să acționeze „fără părtinire sau interes propriu”. Echipa din Emiratele Arabe Unite nu a negat folosirea întâlnirilor COP28 pentru discuții de afaceri și a spus că „întâlnirile private sunt private”. Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite au refuzat să comenteze discuțiile din cadrul reuniunilor și au spus că acțiunile erau concentrate pe „acțiuni semnificative în domeniul schimbărilor climatice”.

Interesul Emiratelor Arabe Unite

Documentele - obținute de jurnaliști independenți de la Centrul pentru Raportarea Climei care lucrează alături de BBC - au fost pregătite de echipa COP28 a Emiratelor Arabe Unite pentru întâlniri cu cel puțin 27 de guverne străine înainte de summitul COP28, care începe pe 30 noiembrie.

Acestea au inclus „puncte de discuție” propuse, cum ar fi unul pentru China, care spune că Adnoc, compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, este „dispusă să evalueze în comun oportunitățile internaționale de GNL [gaz natural lichefiat]” în Mozambic, Canada și Australia.

Documentele sugerează să-i spună unui ministru columbian că Adnoc „este pregătit” să sprijine Columbia pentru a-și dezvolta resursele de combustibili fosili.

Există puncte de discuție pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt, care sugerează că Adnoc dorește să colaboreze cu guvernele lor pentru a dezvolta proiecte de combustibili fosili.

Briefing-urile arată că Emiratele Arabe Unite au pregătit, de asemenea, puncte de discuție privind oportunitățile comerciale pentru compania sa de stat de energie regenerabilă, Masdar, înaintea întâlnirilor cu 20 de țări, inclusiv Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Germania, Țările de Jos, Brazilia, China, Arabia Saudită, Egipt. și Kenya.

COP28 este cea mai recentă rundă a ONU de discuții globale privind clima. Anul acesta este găzduit de Emiratele Arabe Unite în Dubai și urmează să fie prezenți de 167 de lideri mondiali, inclusiv de Papa și Regele Carol al III-lea. Aceste summit-uri sunt cele mai importante întâlniri din lume pentru a discuta despre cum să abordăm schimbările climatice.

Speranța este că summitul COP28 va contribui la limitarea creșterii pe termen lung a temperaturii globale la 1,5 C, despre care organismul de științe climatice al ONU spune că este esențial pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar asta va necesita reduceri drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră, se spune - o reducere cu 43% până în 2030 față de nivelurile din 2019.

Ce este COP28 în Dubai și de ce este important?

Ca parte a pregătirilor pentru conferință, echipa COP28 a Emiratelor Arabe Unite a organizat o serie de întâlniri ministeriale cu guverne din întreaga lume. Întâlnirile urmau să fie găzduite de președintele COP28, dr. Sultan al-Jaber. În fiecare an, țara gazdă numește un reprezentant pentru a fi președintele COP.

Întâlnirea reprezentanților guvernelor străine este una dintre responsabilitățile de bază ale președinților COP. Este datoria președintelui să încurajeze țările să fie cât mai ambițioase în eforturile lor de a reduce emisiile.

Documentele de informare scurse, văzute de BBC, au fost pregătite pentru Dr. Jaber - care este, de asemenea, CEO al gigantului companie petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, și al afacerii de stat cu surse regenerabile, Masdar.

Documentele conțin un rezumat al obiectivelor întâlnirilor, inclusiv informații despre ministrul sau oficialul pe care Dr. Jaber trebuia să se întâlnească și ce probleme ar trebui să ridice în eforturile Emiratelor Arabe Unite de a progresa discuțiile privind clima. Pentru mai mult de două duzini de țări, documentele conțin și puncte de discuție elaborate de Adnoc și Masdar:

Ministrul brazilian al Mediului urma să i se ceară ajutor pentru „asigurarea alinierii și a aprobării” pentru oferta Adnoc pentru cea mai mare companie de procesare a petrolului și gazelor din America Latină, Braskem. La începutul acestei luni, Adnoc a făcut o ofertă de 2,1 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) pentru a cumpăra un pachet cheie

Adnoc urma să spună Germaniei: „Suntem pregătiți să ne continuăm aprovizionarea cu GNL”

Adnoc a sugerat națiunilor producătoare de petrol din Arabia Saudită și Venezuela să li se spună „nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale oricărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”.

BBC a văzut un schimb de e-mail-uri în care membrilor personalului COP28 li se spune că punctele de discuție ale lui Adnoc și Masdar „trebuie să fie incluse întotdeauna” în notele de informare. Echipa COP28 a spus că este „pur și simplu neadevărat” că personalului i s-a spus acest lucru.

Nu este clar de câte ori dr. Jaber și colegii săi au ridicat punctele de discuție în cadrul reuniunilor COP28 cu guverne străine.

Cu toate acestea, 12 națiuni au declarat pentru BBC că fie nu s-a discutat despre activitățile comerciale în timpul întâlnirilor, fie că nu a avut loc o întâlnire, transmite BBC. Acestea au inclus Marea Britanie. Documentele divulgate arată că președintele COP28 a fost informat să „cerere sprijin guvernamental” pentru a dubla dimensiunea unui parc eolian în largul coastei Sheringham din Norfolk, în care Masdar deține un pachet.

Prezența lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 2-4 decembrie, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a anunţat Administraţia Prezidenţială, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, reprezentarea la COP28 este una la cel mai înalt nivel, până în prezent peste 140 de şefi de stat şi de guvern confirmând participarea şi urmând să aibă declaraţii naţionale la Summitul Global privind Acţiunea Climatică. Intervenţiile naţionale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, având în vedere numărul foarte mare de vorbitori, vor iniţia negocierile care urmează la COP28 pe parcursul întregii Conferinţe care va dura două săptămâni şi la care sunt aşteptaţi zeci de mii de negociatori, reprezentanţi ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor şi mediului academic şi de inovare, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine declaraţia naţională în dimineaţa de sâmbătă şi va evidenţia faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume.

"Preşedintele Klaus Iohannis va susţine necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanţa pe care educaţia privind clima şi mediul înconjurător o are în sistemul de învăţământ din România. În acelaşi timp, va reliefa ambiţia României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră şi deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomaţia climatică a ţării noastre", arată sursa citată.

În intervenţia sa, şeful statului va face un apel cu privire la un angajament comun ambiţios având ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Preşedintele Iohannis va participa, tot sâmbătă, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziţia climatică justă. În aceeaşi zi, şeful statului va fi prezent la un eveniment de promovare a iniţiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susţine la COP28. Cu acest prilej, el va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securităţii energetice şi în procesul global al decarbonizării.

Duminică, preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională. În mesajul său, va evidenţia, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianţă de state care promovează extinderea energiei solare.

Luni, şeful statului, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovaţiei Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanţă este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acţiunea climatică eficientă are nevoie de investiţii, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri şi implicarea universităţilor în dezvoltarea unor noi tehnologii şi soluţii climatice, menţionează Administraţia Prezidenţială.

"Prezenţa Preşedintelui României la COP28 se înscrie în rândul acţiunilor privind clima şi sustenabilitatea iniţiate şi sprijinite constant de-a lungul celor două mandate şi transmite un semnal puternic la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte angajamentul serios şi consecvent al ţării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice", arată sursa citată.

Administraţia Prezidenţială precizează şi că România se va implica activ la nivel politic şi tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, aşa cum a făcut constant în ultimii ani.

"Prin această abordare, România îşi propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acţiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale şi cetăţenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile şi preţuri accesibile la energie", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată indică faptul că România are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte ţări UE, un angajament de a reduce în continuare emisiile şi obiectivul de a colabora cu celelalte state ale lumii în procesul de gestionare a provocării fără precedent a schimbărilor climatice.

Conform datelor publicate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global. Planeta se încălzeşte din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar posibilitatea de a limita suficient schimbările climatice se reduce, în vreme ce fenomenele meteorologice extreme se intensifică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.