Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia prin care Beijingul îşi exercită influenţa asupra Europei

Daily Express
china

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte din presa zilei, având ca temă centrală o analiză a Ziarului Financiar privind modul în care autoritățile de la Beijing încearcă să influențeze procesul decizional european.

Ziarul Financiar:

Beijingul nu s-a ferit niciodată să încerce să influenţeze procesul decizional european. Până acum principala ameninţare se baza pe dimensiunea pieţei sale. Dacă UE avea vreo iniţiativă care nu era pe placul lor, autorităţile chineze ameninţau că nu mai cumpără vinuri franţuzeşti sau maşini nemţeşti. Acum, Beijingul a găsit o nouă modalitate de a-şi exercita influenţa asupra continentului, chiar la cel mai ridicat nivel de decizie.
Reformularea unui mic, dar crucial pasaj din concluziile summitului Consiliului European din această vară reprezintă unul dintre cele mai clare exemple de până acum ale modului în care Beijing-ul influenţează procesul decizional din UE, scrie Politico.
„Există mai multe ţări care au profitat în ultimele luni şi ani de investiţii directe chineze, iar acum chinezii exercită presiune asupra ţărilor respective“, spune Matthias Machnig, secretar de stat german şi unul dintre susţinătorii impunerii de restricţii la nivelul UE privitoare la preluările chineze.
La summitul din vară, liderii francezi, germani şi italieni au vrut ca liderii UE să ceară Comisiei Europene să ia în considerare „modalităţi de a monitoriza investiţiile din ţări terţe“. Totuşi, formularea protecţionistă a fost în cele din urmă diluată la cererea unei coaliţii ad hoc de ţări mai mici, printre care campioane ale comerţului liber ca Finlanda, Suedia sau Olanda. Acestea au fost susţinute de Portugalia, Grecia, Malta şi Cehia, toate beneficiare ale unor niveluri ridicate de investiţii chineze. Un oficial vest-european a declarat că criticii formulării iniţiale „au ameninţat sau au indicat că dacă aceasta este susţinută va trebui să li se ofere compensaţii financiare“ pentru pierderea de investiţii.
„Grecia a menţionat în mod explicit China“, potrivit acestuia.
Banii dezbină, iar China aplică acest principiu. „Există noi linii de diviziune în Consiliu care nu sunt neapărat cele tradiţionale. Ţările sudice susţineau în trecut o atitudine mai radicală împotriva Chinei, dar mai apoi a venit criza“, arată Andre Sapir, de la institutul german Bruegel.
În ultimul deceniu, UE a devenit o destinaţie de top pentru investitorii chinezi, care au cumpărat bănci, porturi, companii de energie şi producători high-tech pe tot cuprinsul blocului. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Invitat la „Jurnalul de seară” realizat de Cosmin Prelipceanu, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre relațiile miniștrilor cu Liviu Dragnea și cum se exprimă aceștia când vorbesc despre șeful PSD. Jurnalistul spune că aceștia îl zeifică pe șeful PSD ca într-un sistem comunist, totalitar. El dă ca exemplu o declarație a ministrului Rovana Plumb referitoare la Liviu Dragnea în contextul scumpirii carburanților.
Cosmin Prelipceanu: Politicienii pretind că sunt legați de alegătorii lor, că de la ei au nevoie de voturi, deci acționează în numele lor. Dar lipsa de logică sau negarea evidenței îi rupe complet de alegătorii lor.
C.T. Popescu: Nu. Alegătorii merg la pomp, dar cred în continuare acești domni - am spus, ne găsim în universul național ceaușist dinainte de 89. Acolo ce spunea partidul că nu există, nu exista, e foarte simplu.
Putea să se întâmple orice. Aproape o săptămână nu s-a dat nicio informație despre Cernobîl , pentru că așa a considerat partidul, că nu trebuie să existe deocamdată. Și Gorbaciov la Moscova, și Ceaușescu la București blocau informații despre ce știa o lume întreagă.
Doamna Rovana Plumb a spus-o minunat - „Dacă domnul Dragnea spune că prețurile nu cresc, ele nu cresc”. Asta înseamnă Dumnezeirea domnului Dragnea. Domnul Dragnea e Dumnezeu, că numai Dumnezeu poate să întrupeze cuvântul.
Domnul Dragnea acum începe să fie zeificat de membrii Guvernului, de membrii ai conducerii partidului, avem acolo... (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc, considerat un apropiat al presedintelui PSD Liviu Dragnea, se numara printre cei care si-au depus CV-ul pentru sefia Curtii de Conturi, institutie cheie care va ramane fara presedinte si alte 5 posturi de conducere cu mandat de noua ani in luna octombrie, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro. Un alt candidat pentru unul dintre aceste mandate ar fi si Cristian Socol, fostul consilier al premierului Victor Ponta, care fusese vehiculat ca posibila propunere a PSD-ALDE la conducerea BNR.
Numele lui Busuioc a fost vehiculat in ultimele zile pentru aceasta functie. Un alt nume vehiculat a fost cel al fostului ministru Viorel Stefan, insa din informatiile noastre acesta nu si-a depus CV-ul.
EVZ scria joi, citand surse din PSD, ca acesta va ajunge "in proportie de 51%" sef al Curtii de Conturi, in locul lui Nicolae Vacaroiu.
Joi a fost ultima zi de depunere a CV-urile pentru cele 6 mandate de noua ani la Curtea de Conturi. Din informatiile noastre, sunt 15 dosare depuse. Audierile candidatilor vor avea loc marti, in comisiile de buget, finainte din Parlament. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Ceea ce se petrece acum în Spania este de o gravitate enormă pentru viitorul ei ca ţară. Iată un aspect foarte puţin discutat, cel puţin la noi, care demonstrează foarte limpede, chiar dureros de limpede, care sunt limitele reale ale competenţelor instituţionale de care dispune UE în caz de criză majoră într-unul dintre statele sale membre.
Tehnic vorbind, în cazul BREXIT, oricât de scandaloasă vi s-ar părea afirmaţia, lucrurile au fost mai simplu de rezolvat deoarece exista deja în Tratat un punct care explica, chiar dacă la modul foarte general, condiţiile de ieşire a unui Stat Membru din sistemul european. În schimb, aşa cum se vede acum, nu există niciun fel de prevedere legală care să permită UE să intervină altfel decât o face acum, adică printr-o gentilă şi inutilă chemare umanistă la discuţii între părţile aflate acum în conflict civil deschis şi, conform ultimelor declaraţii incendiare, pare-se iremediabil.
Reunit ieri, Parlamentul European nu a îndrăznit nici măcar să se pronunţe, aşa cum cred că ar fi fost absolut normal s-o facă, în favoarea respectării unităţii statale a Spaniei, cu un corolar foarte limpede: nu va fi recunoscută niciodată identitatea noii entităţi secesioniste. N-a făcut asta nici reprezentatul Comisiei Europene, prim-vicepreşedintele Timmermans, iar domnul Tusk, în calitatea sa de Preşedinte al UE, nu s-a pronunţat în niciun fel. Cu atât mai puţin aliaţii din NATO. Cu explicaţia că este vorba despre o chestiune internă a Spaniei şi orice luare de poziţie pro sau contra unei tabere ar însemna un amestec în treburile interne ale acestei ţări.
Asta înseamnă că, din punctul de vedere al aliaţilor săi din UE şi NATO, Spania este lăsată singură în plină criză, una fără precedent în cadrul UE şi din spaţiul euro-atlantic, cu perspectiva imediată de a trebui să intervină în forţă, cu toate mijloacele disponibile, pentru a răspunde unei Declaraţii de Secesiune din partea Cataloniei. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.