Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

transnistria

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Strelet, a reiterat la ONU pozitia Chisinaului privind situatia din Transnistria, insistând asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului si desfasurarii în regiune a unei misiuni civile internationale.

''Ne exprimam din nou pozitia ferma în ceea ce priveste retragerea trupelor ruse si armamentului acestora de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile Constitutiei noastre si angajamentele internationale'', a afirmat seful guvernului de la Chisinau în discursul sau rostit joi în fata Adunarii Generale a ONU, potrivit relatarii agentiei TASS.

În acelasi timp, premierul Strelet a subliniat ca actuala operatiune de mentinere a pacii din Transnistria trebuie sa fie transformata într-o misiune civila sub mandat international, pledând în continuare pentru reglementarea pasnica a conflictului transnistrean.

''Prin restabilirea încrederii si promovarea dialogului, noi trebuie sa mergem pas cu pas catre o solutionare globala a acestui conflict. El trebuie sa fie reglementat pe baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si prin acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul granitelor noastre recunoscute la nivel international''.

De amintit ca autoritatile de la Chisinau au solicitat, în repetate rânduri, în special la nivelul OSCE, organizatie implicata în solutionarea conflictului transnistrean, retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internationale asumate de Moscova, si înlocuirea acestora cu o misiune multinationala civila sub mandat international.

Moscova sustine însa ca mandatul 'pacificatorilor' rusi este departe de a fi încheiat, respingând ideea transformarii actualei misiuni militare de mentinere a pacii de pe Nistru în una civila, asa cum insista Chisinaul.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.