Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova este cea mai vulnerabilă țară la riscul întreruperii livrărilor de gaze

zdbc.ro
gaze

O evaluare a riscului de întrerupere a gazelor din Rusia efectuată pentru Comunitatea Energiei dezvăluie că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară, în timp ce Georgia a fost identificată în cea mai mare parte rezistentă la acest risc.

Participanții la reuniunea IV a Comitetului director mixt pentru gaze din Europa de Sud-Est (SEEGAS) la Viena au convenit că riscurile unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești în regiune pot fi abordate doar printr-o integrare suplimentară a pieței și armonizarea regulilor pieței, precum și prin structurile de tranzacționare și post-tranzacționare pe bursele regionale de gaze, susține Comunitatea Energetică, transmite mold-street.com.

O evaluare internă a riscurilor

Întâlnirea s-a concentrat pe modul de accelerare a integrării infrastructurii și piețelor de gaze din Europa Centrală, de Sud și de Est, iar pentru a reacționa eficient la criza gazelor în curs, la întâlnire au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ACER, BERD, USAID, ENTSOG, Europex și EFET.

O evaluare internă a riscurilor la nivelul Comunității Energiei a constatat că trei părți contractante ale Comunității Energiei – Bosnia și Herțegovina, Moldova și Macedonia de Nord – ar fi foarte expuse la întreruperi din cauza dependenței de infrastructura limitată și a resurselor financiare insuficiente pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze naturale. Totodată, se menționează că Moldova este cea mai vulnerabilă țară din regiune la riscul întreruperii livrărilor de gaze.

Participanții au menționat că întârzierea semnării acordurilor de interconectare între Bulgaria – Turcia și Bulgaria – Macedonia de Nord a fost una dintre cele mai mari provocări regionale, iar operatorul bulgar de transport al gazelor, Bulgartransgaz, a salutat asistența propusă din partea UE pentru accelerarea procesului.

SEEGAS a recunoscut importanța studiului de integrare regională care acoperă patru coridoare de aprovizionare către regiunea SEE și a salutat constatările privind capacitatea de transport suficientă existentă în regiune și creșterea volumelor de gaze care trebuie accesate prin terminale GNL (atât operaționale, cât și viitoare) și din câmpuri off-shore din România și Turcia potențial.

S-a remarcat că unele volume ar putea fi așteptate și din SUA, Qatar, Iran (un miliarde de metri cubi) și Albania, atunci când fluxul invers va deveni disponibil de la TAP, cu toate acestea, nealinierea reglementărilor între țări a rămas una dintre barierele-cheie împreună cu absența acordurilor de interconectare.

Moldova mai vrea o conductă

Cei de la SEEGAS au atestat și întârziere în implementarea backhaul în Moldova, tarife mari și probleme de TVA pentru buna funcționare a coridoarelor de aprovizionare și integrarea pieței în regiune.

Pe de altă parte, Moldovatransgaz (operatorul rețelei de transport din Moldova) a enumerat realizările recente privind progresul în cooperare cu BRM și prima tranzacție de piață pe VTP și provocările legate de crearea pieței de gaze lichide, implementarea backhaul și construcția conductei Ungheri-Drochia în scop de diversificare.

Operatorul ucrainean de transport de gaze GTSOU și operatorul de stocare Ukrtransgaz au subliniat, de asemenea, importanța companiilor europene care lucrează împreună cu Ucraina pentru a tranzita gaze prin această țară și pentru a le stoca în instalațiile sale.

Ukrtransgaz a spus că peste 1.000 de clienți autohtoni și nerezidenți au semnat contracte de stocare a gazelor în Ucraina în ultimii ani și a subliniat că multe companii ar putea folosi instalațiile de stocare ucrainene pentru a respecta țintele impuse de UE pentru 2022.

În acest context, participanții au recunoscut valoarea proiectului SEEGAS, care oferă o platformă atât de necesară pentru Comunitatea energiei și părțile interesate din UE pentru a discuta aspecte critice, inclusiv importanța existenței unor acorduri de interconectare între statele membre ale UE și părțile contractante ale comunității energetice, acces pentru aprovizionarea și capacitatea de transport și eliminarea blocajelor de reglementare.

Plafon de preț al gazelor și alte soluții

Secretariatul Comunităţii Energetice va propune soluții cu privire la modul în care aceste provocări ar putea fi depășite într-un studiu care va fi publicat în septembrie 2022.

Reuniunea a făcut un bilanț al planurilor UE de a introduce o platformă comună de achiziții și a discutat despre introducerea unor posibile noi măsuri, inclusiv un plafon de preț al gazelor sau clauze de destinație privind volumele provenite prin intermediul platformei comune de achiziții.

Reprezentanții burselor regionale au ilustrat impactul volatilității recente a prețurilor și al măsurilor guvernamentale naționale de stabilizare a piețelor asupra lichidității.

SEEGAS este o platformă bine stabilită care reunește operatorii de sisteme de transport de gaze, bursele de gaze și alte părți interesate din regiunea SEEGAS pentru a lucra împreună pentru a sprijini crearea unei piețe competitive a gazelor lichide, în conformitate cu acquis-ul UE și, în cele din urmă, beneficiază consumatorii finali printr-o concurență sporită în comerțul cu gaze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.