Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii de peste Prut au ajuns să cumpere ceapă mai scump datorită exporturilor masive în Ucraina

exquis.ro
ceapa

Din importator, Republica Moldova a devenit exportator de ceapă. Pentru că acum produsul ajunge și în Ucraina, prețul acestuia a crescut și pe piața internă, unde un kilogram de ceapă, a ajuns să coste între 22 și 25 de lei moldovenești (între 5,5 și 6,25 lei românești).

Ministerul Agriculturii din Republica Moldova, confirmă că majorarea este de 33 la sută și se datorează exporturilor masive de ceapă în țara vecină, Ucraina, grav afectată de război, transmite moldova1.md.

Un kilogram de ceapă a ajuns să coste și 25 de lei moldovenești, față de prețul anterior de 7-8 lei moldovenești. Cumpărătorii spun că vor procura acest produs, dar în cantități mai mici.

„De nevoie o să cumpărăm, legumele sunt niște produse esențiale, nu putem să ne refuzăm de ele” „Am făcut rezerve de ceapă toamna. Am cumpărat-o când costa 8 lei kilogramul”. „E scumpă, dar fără ceapă nu faci nici o mâncare, nu avem încotro, cumpărăm, dar mai puțin”.

Comercianții din Republica Moldova susțin că vânzările de ceapă au scăzut

„Nu este ceapă în Moldova, e puțină, lumea cumpără foarte puțin, ia un kilogram, două, trei, nu ca înainte”. „Puțin se vinde, lumea nu cumpără că e scumpă. Noi o cumpărăm cu 18 lei de la piața agro și o vindem cu 20, dar nu merge”.

Autoritățile declară că prețurile au crescut din cauza exporturilor masive în țara vecină, deși până la război, țara noastră importa acest produs din Ucraina. Producătorii sunt încurajați să se asocieze pentru a asigura necesitățile pieței interne.

„E o cerere mai mare și oferta e mai mică, regula de bază a economiei. Venim cu un pachet întreg de modificări a cadrului juridic în baza căruia astăzi funcționează agricultura. Marea majoritate a agricultorilor privesc pozitiv aceste schimbări, crearea de cooperative. Gospodăriile mici și micro pot face față concurenței mari”, a precizat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

 

Datele oficiale atestă că anul trecut recolta de ceapă în țara noastră a fost de 49 de mii de tone, iar în Ucraina s-au exportat peste 10 mii de tone de ceapă, în timp ce consumul intern este de 33 de mii de tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.