Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cumpănă în Europa: Ucraina nu prelugește acordul cu Gazprom. Se taie țeava gazelor pentru continent

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Herman Halushchenko, ministrul ucrainean al Energiei, a confirmat că Kievul nu va prelungi contractul de tranzit de gaze cu compania rusă Gazprom.

"Pot să confirm că nu intenționăm să semnăm niciun acord suplimentar sau să prelungim acest acord.", a spus Halushchenko, referitor la acordul cu Gazprom.

Halushchenko a subliniat, de asemenea, că sistemul ucrainean de transport al gazelor a trecut testul de stres și este pregătit să funcționeze fără gazul rusesc.

Europa scapă de dependența rusească

Anterior, Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat că, în 2024, livrările de gaz natural lichefiat către UE vor scădea, printre altele, din cauza unei presiuni treptate asupra importatorilor de gaz rusesc din interiorul Uniunii.

Halușcenko nu a explicat dacă transportul de gaze din Rusia va fi posibil prin ocolirea contractelor cu Gazprom, menționând că țările UE au o experiență de succes în ceea ce privește refuzul rapid al gazului rusesc:

"Există inițiativa RepowerEU, în cadrul căreia țările europene vor scăpa complet de gazul rusesc până în 2027, nu doar de gazul din conducte, ci de toate gazele, inclusiv de cel lichefiat", a explicat el.

Din informațiile anterioare se cunoaște la nivelul Comisiei Europene nu au existat planuri de a stabili contacte cu Rusia pentru a extinde tranzitul gazului rusesc către țările europene prin sistemul ucrainean de transport al gazelor, luând în schimb toate măsurile necesare pentru a deveni complet independentă de gazul rusesc.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.