Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric în Polonia: Varșovia îşi aruncă la 'groapa de gunoi a istoriei' monumentele comuniste

Polonia

Timp de aproape 70 de ani, monumentul închinat gloriei soldaţilor Armatei Roşii a dominat marea piaţă din oraşul Legnica, în sud-vestul Poloniei, pentru a fi înlăturat în cele din urmă într-una din aceste dimineţi şi sfârşind ca alte câteva zeci într-un depozit municipal, comentează France Presse.

"În virtutea legii decomunizării, localităţile aveau termen până la sfârşitul lunii martie pentru a înlătura aceste monumente pe cheltuiala statului. După acest termen, operaţiunea ar fi fost plătită din buzunarul nostru", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Arkadiusz Rodek, potrivit Agerpres.

Citește și: Decizie istorică luată de Coreea de Nord, după marea împăcare cu Seulul: Schimbare mare la Phenian, după 5 mai

Potrivit partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), autor al acestei legi din 1 aprilie 2016, Armata Roşie i-a alungat într-adevăr pe nazişti, dar ea a impus mai ales un alt regim totalitar, ale cărui vestigii trebuie să fie eliminate fără milă.

Oraşul Legnica, supranumit "Mica Moscova" pentru că a adăpostit cea mai mare bază militară sovietică în Polonia, a trebuit să aducă o macara pentru a înlătura acest monument din bronz de 2,5 tone.

Statuia "din recunoştinţă" este una clasică a propagandei staliniste: un gest fratern, dar dominator, un soldat sovietic încredinţează unui soldat polonez libertatea recucerită, în prezenţa unei fetiţe, îmbrăcată în uniformă de pionier, simbol al unui viitor radios.

Unii locuitori sarcastici vedeau în acest duo "primul cuplu homosexual al blocului sovietic", comentează AFP.

În 2016, guvernul PiS a însărcinat Institutul Naţional al Memoriei (IPN) să supervizeze acţiunile de decomunizare.

"Atât timp cât monumentele comuniste rămân în spaţiul public, ele glorifică regimul comunist. Ele trebuie să fie demontate şi transferate în muzee ale propagandei comuniste", precum cel din Podborsko, în nord-vest, explică istoricul Maciej Korkuc, directorul IPN, care a înregistrat circa 300 de monumente de acest gen în Polonia.

Dar multe localităţi se opun. La Elbag (nord), pentru a evita deplasarea unui tanc sovietic T-34, autorităţile l-au donat muzeului arheologic. Devenit proprietatea acestuia, el scapă legii respective.

Oraşul vecin Malbork a încercat să-l vândă pe al său, dar n-a găsit cumpărător. "El a fost întotdeauna aici. În timpul întregii mele copilării, ne-am jucat în jurul lui de-a şoarecele şi pisica şi de-a v-aţi ascunselea, el nu a deranjat niciodată pe cineva", îşi arată nedumerirea un tânăr locuitor.

La Lapanow, o mică localitate din sud, primarul a reciclat vechiul monument în memoria miliţienilor comunişti ucişi de rezistenţa anticomunistă în 1946, într-un monument închinat gloriei membrilor rezistenţei.

Într-un prim elan după 1989, numeroase monumente comuniste, statui ale lui Lenin şi Dzerjinski fuseseră înlăturate. Apoi procesul s-a oprit din lipsă de bani sau simpla omisiune, ori chiar ca urmare a revenirii foştilor comunişti la putere. "În prezent, a venit timpul să facem ordine", spune directorul IPN.

De această dată, PiS vrea să facă curăţenie până la capăt. IPN a alcătuit o listă cu circa 1.500 de denumiri de locuri şi organizaţii pentru a le schimba. Fără a obţine însă adeziunea generală a publicului. La Sosnowiec, în Silezia, locuitorii s-au ataşat de o piaţetă cu sens giratoriu Edward Gierek, după numele conducătorului comunist căruia numeroşi polonezi îi păstrează o frumoasă amintire.

Străzile în memoria polonezilor din Brigăzile internaţionale din timpul Războiului civil din Spania au fost rebotezate, provocând proteste în Polonia şi în străinătate. Iar Moscova consideră demolarea monumentelor drept o ofensă adusă soldaţilor sovietici căzuţi pentru a-i alunga din Polonia pe nazişti.

De acum încolo, deciziile aparţin prefecţilor care redenumesc străzile fără a-i consulta pe localnici, ca la Varşovia, unde Bulevardul Armatei Populare a căpătat numele preşedintelui defunct Lech Kaczynski.

Citește și: Tragedie la Kabul: Un atentator sinucigaș a produs două explozii care au provocat moartea mai multor civili! Ce au anunțat autoritățile

Potrivit opoziţiei, PiS îşi realizează propria politică istorică, ridicându-şi propriile monumente şi glorificându-şi proprii eroi.

Ea se întreabă până unde poate să meargă această politică, având în vedere că vocile cele mai radicale, precum premierul Mateusz Morawiecki afirmă că visează să demoleze Palatul Culturii şi al Ştiinţelor, giganticul turn oferit Varşoviei de către Iosif Stalin. Potrivit lor, acesta este un simbol al dominaţiei Moscovei. Pentru turişti el face parte din obiectivele de neocolit în timpul vizitării capitalei poloneze, cu care locuitorii acesteia s-au obişnuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.