Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric: Rusia și Ucraina sunt de acord să înceapă schimbul soldaților morți în război

tickernews.co
razboi ucraina

Autoritățile Rusiei și Ucrainei sunt pregătite să viziteze prizonierii de către reprezentanți ai Crucii Roșii și să înceapă schimbul de cadavre ale morților, dar negocierile sunt încă în desfășurare, a declarat, joi, președintele Internațional.  al Comitetului Crucii Roșii, Peter Maurer.

"În momentul de față, există o anumită disponibilitate din partea ucraineană și rusă ca CICR să înceapă să viziteze prizonierii. Nu am început încă să îi vizităm (...) negocierile sunt în curs de desfășurare privind calendarul și mecanismele specifice, dar ideea că ICRC ar trebui să accepte vizitarea prizonierilor de ambele părți”, a declarat Maurer pentru Interfax.

El a amintit că CICR nu publică niciodată informații cu privire la descoperirea cazurilor de maltratare a deținuților, ci trimite direct autorităților competente recomandări pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție a acestora.

Autorităţile din ambele ţări au început deja să transfere date despre prizonieri către sistemul special al CICR, Agenţia Centrală de Urmărire, menită să facă schimb de astfel de informaţii între părţile în conflict şi să informeze familiile deţinuţilor, a declarat preşedintele organizaţiei internaţionale.

"ICRC a construit Agenția Centrală de Urmărire de-a lungul deceniilor, aceasta este platforma pe care sunt colectate toate aceste informații. Și părțile - Rusia și Ucraina - au început să ne dea numele de prizonieri  pentru această platformă, iar CICR le transmite părților și familiilor", a spus Maurer.

Potrivit președintelui CICR, există „o înțelegere” între părți cu privire la importanța problemei schimbului de cadavre ale morților, atât militari, cât și civili, precum și „pregătirea ca acest lucru să se întâmple”, dar mecanismele specifice și momentul întoarcerii lor trebuie încă discutat.

„După rezultatele discuțiilor mele de la Kiev și Moscova, vreau să observ că ambele țări sunt cu siguranță pregătite să discute despre punerea în aplicare a obligațiilor care le revin în temeiul Convențiilor de la Geneva în ceea ce privește prizonierii și, în primul rând, aceasta se referă la informarea despre prizonieri, numele și locul lor”, a subliniat Maurer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.