Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment ISTORIC în Cipru: au reînceput consultările pentru reunificarea insulei

iBalkan.net
cipru

Criza cipriotă îcepută în 1974 dă semne că ar lua sfârșit. După puciul dat de șefii armatei din Grecia (cunoscută drept Dictatura coloneilor) în acel an și numeroase discuții ulterioare emisarul Naţiunilor Unite pentru Cipru, Jane Holl Lute, a purtat duminică noi consultări cu liderii comunităţilor cipriote greacă şi turcă asupra reluării negocierilor de pace pentru reunificarea insulei, informează Agerpres.

Citește și: SURSE - Tensiuni în Pro România: 'Nu-l schimbăm pe Dragnea de la Bruxelles'

Aceasta este a patra deplasare în Cipru a lui Lute după ce o conferinţă internaţională asupra Ciprului în Elveţia s-a încheiat neconcludent în iulie 2017.

Lute s-a aflat în misiune în numele secretarului general al ONU Antonio Guterres pentru a se întâlni cu cei doi lideri în vederea reluării negocierilor asupra Ciprului.

Ea s-a întâlnit în timpul dimineţii mai mult de două ore cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, în calitatea acestuia de lider al ciprioţilor greci. La începutul după-amiezii, ea a traversat linia de demarcaţie a capitalei Nicosia pentru discuţii cu liderul cipriot turc Mustafa Akinci.

Şeful negociatorilor ciprioţi greci Andreas Mavroyiannis, care a participat la întâlnirea cu Anastasiades împreună cu ministrul de externe Nicos Christodoulides, a declarat că în timpul unei discuţii "foarte bune şi creative", Anastasiades şi-a reiterat hotărârea de a acţiona pentru a se ajunge la o soluţie cât mai curând posibil.

"El i-a spus lui Lute că este gata să dezvolte noile idei pe care le-a adus în +cadrul Guterres+", a declarat Mavroyiannis.

Aşa-numitul "cadru Guterres" a fost un proiect de acord de şase puncte pentru o eventuală soluţie a problemei cipriote prezentat înainte de prăbuşirea negocierilor în 2017.

Mavroyiannis a mai declarat că Anastasiades i-a spus lui Lute că "acceptă egalitatea politică aşa cum au cerut Naţiunile Unite şi cum este înscrisă în raportul secretarului general".

Citește și: Tăriceanu stă pe ghimpi - ÎCCJ, așteptată să dea decizia definitivă! În ultimul cuvânt șeful Senatului a declarat că este 'foarte amărât'

Egalitatea politică înseamnă că pentru ciprioţii turci trebuie să existe un vot pozitiv în numele comunităţii cipriote turce, reprezentând aproximativ 20% din populaţie, pentru a face orice decizie validă din partea tuturor organelor executive, judiciare şi legislative ale unui viitor stat federal. Aceasta este un obstacol în progresul negocierilor, alături de cererea ciprioţilor greci că Turcia trebuie să renunţe la garanţiile şi drepturile de intervenţie şi să-şi retragă trupele pe care le-a trimis în insula din estul Mediteranei în 1974 ca răspuns la un puci al liderilor militari din Grecia la vremea respectivă.

Mavroyiannis a adăugat că Anastasiades i-a repetat la Lute invitaţia pentru o întâlnire comună cu Akinci în prezenţa ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.