Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monumentele italiene nu vor mai fi luminate, în semn de protest, împotriva majorării facturilor la energia electrică

thelocal.it
monumente italia

Peste 10.000 de municipalităţi italiene, printre care cele de la Milano, Roma sau Torino, vor stinge joi luminile la o serie dintre monumentele emblematice, în semn de protest faţă de creşterea preţurilor la energie, care, potrivit reprezentanţilor acestora, vor avea dure repercusiuni asupra bugetelor locale, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

"Răspunsurile Guvernului la solicitările noastre nu sunt suficiente (...). De aceea, în seara aceasta, la ora 20:00 (19:00 GMT), multe municipii din ţară vor stinge simbolic lumina la o clădire reprezentativă sau la un loc semnificativ pentru comunitate", a anunţat preşedintele Asociaţiei Municipalităţilor Italiene (ANCI), Antonio Decaro.

Sediul primăriilor din Roma, Campidoglio, şi Florenţa, Palazzo Vecchio, precum şi Castello Sforzesco din Milano şi Mole Antonelliana din Torino vor rămâne în întuneric pentru a semnala că, dacă nu se iau măsuri, scumpirea energiei poate duce inclusiv la oprirea iluminatului public în oraşe.

Potrivit lui Decaro, Executivul "nu vede niciun risc ca această criză să aibă efecte negative asupra bugetelor autorităţilor locale şi, ca atare, în special asupra posibilităţii de a presta neîntrerupt serviciile publice pentru cetăţeni".

Însă, impactul energiei electrice asupra bugetelor municipale "variază în jurul a 1,8 miliarde euro", a explicat el, adăugând că "s-ar putea să ne vedem obligaţi să tăiem serviciile esenţiale, începând cu iluminatul public, care joacă un rol fundamental în termeni de securitate urbană".

Preţul electricităţii în primele luni ale anului a crescut cu 55% şi al gazelor cu 41,8%, creând deja probleme familiilor, companiilor şi administraţiilor locale, au explicat reprezentanţii ANCI.

Guvernul italian a anunţat miercuri că pregăteşte un nou pachet de ajutoare "de 5-7 miliarde euro" care va fi folosit pentru atenuarea impactului scumpirii energiei.

În Capitala Italiei, primarul, Roberto Gualtieri, va stinge luminile la Campidoglio, sediul municipalităţii din Roma.

"Aceasta este o iniţiativă cu care suntem total de acord: facturile crescute afectează şi pun în serioase dificultăţi familiile şi instituţiile. Este o problemă ce trebuie rezolvată şi sunt sigur că Executivul va asculta strigătul de alarmă al cetăţenilor şi primarilor", a explicat Gualtieri.

La Milano, de la ora 20:00 la ora 21:00 (19:00 - 20:00 GMT), vor fi lăsate în întuneric două dintre locurile reprezentative, Palazzo Marino şi Castello Sforzesco, şi, la aceeaşi oră, se va stinge lumina şi la sediul Primăriei şi simbolul Florenţei, Palazzo Vecchio.

Primarul din Pisa, Michele Conti, se alătură, de asemenea, protestului şi va opri lumina la Palazzo Gambacorti şi la Logge di Banchi.

"Ne unim eforturile pentru a transmite un mesaj care trebuie să ajungă la Guvern pentru a găsi rapid soluţii concrete pentru a evita ca scumpirile să prejudicieze recuperarea economică şi consumul în ţara noastră", a menţionat Conti.

Simbolul oraşului Torino, Mole Antonelliana, va rămâne, de asemenea în întuneric timp de o oră, a confirmat primatul Stefano Lo Russo,care şi-a exprimat speranţa privind "o intervenţie decisivă şi oportună a Guvernului în sprijinul cetăţenilor şi oraşelor italiene".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.