Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Morgile din Hong Kong nu mai au loc pentru morți, nu mai există nici sicrie: Unde au ajuns să fie ținute cadavrele, din cauza deceselor de COVID-19

smartradio.ro
Hong Kong test covid

Angajaţi în costume de protecţie individuală au transportat miercuri cadavrele victimelor din Hong Kong ale noului coronavirus în containere refrigerate, din cauza lipsei de locuri libere în morgile locale în urma unui val deosebit de ucigaş de COVID-19, informează AFP.

După apariţia în urmă cu mai puţin de trei luni a variantei foarte contagioase Omicron, acest teritoriu cu 4,4 milioane de locuitori a confirmat aproape 1 milion de infectări şi peste 4.600 de decese asociate noului coronavirus, din care marea majoritate au fost înregistrate în rândul persoanelor vârstnice nevaccinate.

Un angajat al unei firme de pompe funebre a declarat pentru presa din Hong Kong că explozia numărului de decese a provocat o penurie de sicrie.

Şefa guvernului local, Carrie Lam, a recunoscut existenţa acestei penurii într-o conferinţă de presă miercuri, înainte de a anunţa sosirea în perioada următoare a două cargouri cu sicrie provenind din China continentală.

"Biroul pentru Sănătate m-a anunţat marţi seară că va încerca să organizeze transportul (sicrielor - n.r.) pe cale maritimă", a spus ea.

Miercuri, pe întreaga insulă mai erau doar 300 de sicrie şi, conform previziunilor, niciunul nu va mai fi liber până la sosirea weekendului.

Carrie Lam a subliniat că autorităţile locale depun eforturi pentru a răspunde îngrijorărilor familiilor vizate de acţiunile post-mortem, mai ales în ceea ce priveşte recuperarea cadavrelor aduse în morgile publice fără certificate de deces eliberate de către un medic.

"Vom încerca să găsim o soluţie pentru ca familiile îndoliate să poată recupera cadavrele pentru a organiza funeralii rapide. Crematoriile... au lucrat la rândul lor zi şi noapte, la plină capacitate", a precizat Carrie Lam.

Cercetătorii estimează că bilanţul infectărilor ar trebui să fie mult mai mare decât statisticile raportate în mod oficial şi că aproape jumătate din populaţia insulei Hong Kong ar fi fost deja infectată cu noul coronavirus.

Carrie Lam a fost criticată din toate părţile spectrului politic pentru felul în care a gestionat criza COVID-19, în urma creşterii mortalităţii în rândul populaţiei vârstnice, în mare parte nevaccinată, şi unei comunicări lipsite de claritate în ceea ce priveşte lockdownurile şi testările în masă.

În ultimele zile, utilizatorii de pe reţelele de socializare şi-au exprimat furia faţă de Hong Kong, reproşând acestui teritoriu că a contribuit în mare parte la răspândirea COVID-19 în China continentală din cauza lentorii reacţiei guvernului local în ceea ce priveşte măsurile de combatere a pandemiei.

În China continentală, zeci de milioane de persoane au fost plasate în lockdown în această săptămână, după ce autorităţile centrale au raportat peste 3.000 de cazuri zilnice noi, în contextul în care Beijingul încearcă să îşi menţină strategia de "zero COVID-19".

Oraşul vecin Shenzhen, care are 17 milioane de locuitori, a fost plasat în lockdown luni din cauza unei creşteri bruşte a numărului de cazuri de Omicron în uzinele şi cartierele care au legături cu Hong Kong.

Fotografii cu locuitori din Hong Kong care se plimbau fără măşti sanitare şi care făceau surfing au generat un val de indignare în China continentală.

Autorităţile din Hong Kong au anunţat miercuri închiderea plajelor începând de joi.

Aceste reglementări se adaugă măsurilor de distanţare socială deja stricte în Hong Kong, precum purtarea obligatorie a măştii sanitare pentru a face sport în aer liber şi interdicţia reuniunilor cu mai mult de două persoane.

Carrie Lam, al cărei mandat se va încheia peste câteva luni, a refuzat deocamdată să spună dacă intenţionează să candideze din nou.

Procesul de desemnare a viitorului şef de guvern din Hong Kong a fost amânat pentru luna mai şi orice nouă amânare va depinde de Beijing, a precizat Carrie Lam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.