Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moschei cu 'spirit patriotic'. China ia o decizie controversată în ceea ce privește islamul

Daily Express
china

Toate moscheile din China trebuie să înalţe drapelul naţional pentru a 'dezvolta spiritul patriotic', a cerut Asociaţia Islamică din China într-o notă publicată pe site-ul său, pe fondul întăririi controlului Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra islamului, transmite luni AFP, informează Agerpres.

'Aceasta va întări sentimentul de apartenenţă naţională, sentimentul de cetăţenie şi va dezvolta spiritul patriotic', arată organizaţia religioasă, plasată sub controlul PCC.

De asemenea, personalul moscheilor va trebui să studieze Constituţia Chinei (amendată la începutul anului pentru a înscrie gândirea preşedintelui Xi Jinping) şi 'valorile centrale ale socialismului'.

Islamul este prezent pe teritoriul Chinei din secolul al VII-lea. Ţara numără în prezent peste 20 de milioane de musulmani, dintr-o populaţie totală de 1,38 miliarde de locuitori.

Vezi și: Talibanii amenință să ia cu asalt Kabulul: 'Chemăm locuitorii să stea departe de siturile militare și de centrele de informații'

'După mai mult de un mileniu de dezvoltare, cultura islamică face de acum parte din cultura chineză', subliniază Asociaţia islamică, care pledează pentru o integrare şi mai accentuată a islamului.

Ea îi cheamă pe responsabilii moscheilor să 'studieze excelentele opere clasice ale culturii chineze' şi să dea o mai mare importanţă învăţăturilor înţelepţilor musulmani chinezi, în locul celor străini.

PCC, care conduce China din 1949, se opune oricărei structuri care ar putea constitui o contra-putere. Organizaţiile religioase sunt strâns supravegheate.

Autorităţile chineze sunt preocupate în special de situaţia din regiunea Xinjiang (nord-vest), cu o numeroasă populaţie musulmană, şi unde atentatele au făcut sute de morţi în ultimii ani. O altă sursă de îngrijorare pentru Beijing sunt legăturile între militanţi radicalizaţi şi grupări jihadiste străine.

În Xinjiang, autorităţile regionale interzic din 2017 purtarea vălului integral şi descurajează practicarea postului de ramadan de către funcţionari şi studenţi.

Vezi și: Peste 10 000 de marocani din Casablanca strigă 'moarte'

La 1 februarie, în China au intrat în vigoare noi reglementări privind religiile. Ele prevăd, în special, interzicerea donaţiilor din străinătate şi restrângerea condiţiilor în care pot fi deschise şcoli confesionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.