Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova nu crede în cadouri pe subiectul relațiilor R Moldova cu Gazprom

gazprom

Moscova și Chișinău urmează să găsească o soluție reciproc avantajoasă privind problema gazului.

Subiectul a fost discutat de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitrii Kozak, cunoscut și ca „omul lui Vladimir Putin” sau „omul nr. 2 în stat”, în cadrul vizitei oficiale de miercuri, 11 august 2021, transmite realitatea.md.

„Am abordat aspecte ale relațiilor bilaterale fără a intra în detalii. În ceea ce privește prețurile la gaz, este necesar un dialog, este necesară o decizie reciproc avantajoasă cu privire la această problemă. Nimeni nu ar trebui să ofere cadouri nimănui, dar nimeni nu ar trebui să prejudicieze pe altul. Vom continua negocierile”, a explicat Dmitri Kozak.

El a confirmat că se discută despre semnarea unui nou acord pentru furnizarea gazului rusesc, în contextul în care cel vechi dintre Gazprom și Moldovagaz expiră în toamnă. Anterior, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că noul acord prevede majorarea prețurilor. Potrivit acestuia, majorarea nu ar fi legată de politică, dar de restabilirea cererii de resurse energetice în Europa.

Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract pe termen mediu în decembrie 2006. Conform formulei stipulate în contract, prețul de cumpărare a gazului pentru Republica Moldova se modifică ținând cont de dinamica prețurilor la produsele petroliere. Din 2012, contractul a fost reînnoit în mod regulat, ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în decembrie anul trecut.

La sfârșitul anului 2020, prețul mediu anual de cumpărare a gazelor rusești pentru Republica Moldova se ridica la 148,87 dolari pe mie de metri cubi, inclusiv cu costurile de transport până la frontieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.